15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 332 cazuri noi de infectare. Bilanțul total trece de 20 000 de cazuri

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

332 cazuri noi de infectare. Bilanțul total trece de 20 000 cazuri

 332 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 7 în Transnistria. Acestea au fost confimate în urma procesării a 1 982 de teste. Cinci cazuri sunt de import (Federația Rusă), restul – cu transmitere locală, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Dintre cazurile înregistrate astăzi 12 sunt în rândul lucrătorilor medicali. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 20 040 de cazuri.

În total, până astăzi, s-au vindecat 13 298 de persoane.

Primăria Leova, în carantină

Primăria şi Consiliul raional Leova au intrat e astăzi în carantină. Aceasta după ce un angajat a fost confirmat cu COVID-19, iar alți colegi au semnalat simptome caracteristice virusului. „În urma stabilirii statutului de contacţi a mai multor angajaţi a Primăriei Leova cu persoane la care a fost depistată infecţia COVID-19, precum şi în urma confirmării unui caz de infectare a unui angajat a instituţiei şi semnalarea simptomelor caracteristice virusului la alţi câţiva colegi, începând cu data de 15 iulie, Primăria Leova, conducerea raionului Leova şi Aparatul preşedintelui raionului intră în carantină, pe o perioadă nedeterminată”, se spune într-un mesaj postat pe Facebook. Totodată, se vor suspenda toate serviciile oferite populației de către Aparatul Primăriei, inclusiv cele care vizează eliberarea certificatelor și adeverințelor. Instituțiile și întreprinderile subordonate Primăriei Leova își vor continua activitatea în regim normal.

346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 sunt conectați la respirație asistată

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 346 de pacienți sunt în stare gravă, dintre 27 care  pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 998 sunt stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 au fost internate 78 persoane cu suspecție la COVID-19.

Alte 265 persoane au fost tratate şi externate. În total, 13 298  persoane au fost tratate de COVID-19

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Numărul victimelor răpuse de noul Coronavirus a ajuns la 658.

Studentă antrenată în lupta cu COVID-19: Cu toţii aşteptam ca numărul de pacienţi să scadă, dar el creşte

„Să fiu sinceră, e îngrozitor. Cu toţii aşteptam ca numărul de pacienţi să scadă, dar el creşte în continuare şi avem din ce în ce mai multe internări”, a povestit pentru IPN Mariana Covali, studentă, care activează ca asistentă medicală în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din capitală.  Tânăra crede că și echipamentele impuse de situație creează o barieră psihologică între pacient şi lucrătorul medical. „Pacienţii sunt la fel de înfricoşaţi, cum de fapt suntem şi noi”. Cele mai dificile au fost primele ture, își amintește Mariana. „Pentru că nu ştiam ce ne aşteaptă şi asta ne crea un sentiment de spaimă”. Circa 400 de studenţi din totalul de 3460 de studenţi naţionali sunt antrenaţi ca asistenţi medicali în cadrul instituțiilor medicale din capitală.

Profesorii și elevii vor avea acces gratuit la instrumentele Google pentru Educație

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și gigantul american Google vor iniția un parteneriat care va asigura accesul gratuit pentru profesorii și elevii din Republica Moldova la tehnologiile și instrumentele Google pentru Educație, din pachetul G Suite, care facilitează predarea, învățarea, evaluarea și interacțiunea participanților la procesul de studiu, inclusiv la distanță, oferind o platformă securizată și eficientă pentru sistemul educațional din Moldova. Printre tehnologiile Google de care vor beneficia profesorii și elevii din Moldova figurează Google Classroom – interacțiunea între profesori și elevi, Google Meet – organizarea lecțiilor video online, Google Drive – stocarea materialelor pe Cloud și colaborare, Google Sites – organizarea și prezentarea temelor, precum și alte aplicații utile procesului de studiu. Reamintim că ministrul Igor Șarov a prezentat șapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021, patru dintre care presupune lecții online.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.