08:31:59 29.03.2024
Stiri

Forum de afaceri România - Republica Moldova, desfășurat online: „România a fost și rămâne în continuare principalul partener economic al Republicii Moldova”

Actualitate 15.07.2020 15:37 Vizualizări1663 Autor: Ziarul National
Forum de afaceri România - Republica Moldova, desfășurat online: „România a fost și rămâne în continuare principalul partener economic al Republicii Moldova”


Forumul online de afaceri România – Republica Moldova a avut loc astăzi, 15 iulie, cu participarea lui Ovidiu Ioan Silaghi, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie a României, Sergiu Harea, președinte al Camerei de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova, Adrian Sârbu, ministrul plenipotențiar în cadrul Ambasadei României în R. Moldova, Emil Jacotă, ministru consilier, însărcinat cu afaceri de la Ambasada Republicii Moldova în România.

Subiectele abordate au vizat consolidarea şi extinderea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi România, identificarea modalităților existente de a depăși consecințele negative ale Covid-19 asupra comerțului bilateral, stabilirea contactelor directe între oamenii de afaceri din ambele state.

Domeniile de interes au fost preponderent axate pe sectorul agroalimentar, inclusiv viticultură, și industria ușoară, întâlnirile B2B fiind organizate în spații virtuale individualizate, în cadrul cărora firmele au avut prestabilite intervale de timp. Prin acest eveniment, s-a urmărit promovarea mediului privat, în mod deosebit a IMM-urilor, avându-se în vedere experienţa României în contextul european.

„Forumul de afaceri România – Republica Moldova este un prilej de a reitera bunele relaţii de cooperare dintre ţările noastre, în plan diplomatic, economic şi comercial și de a continua sprijinul oferit de România pentru asigurarea unui parcurs european Republicii Moldova. Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial și cel mai mare investitor din Moldova. În anul 2018, schimburile comerciale cu UE au reprezentat 70% din totalul exporturilor moldovenești și 56% din comerț. Se impune o intensificare a schimbului de informații de afaceri, o încurajare a companiilor din Republica Moldova de a accesa piața din România, cu accent pe regiunea de Vest a țării. Moldova trebuie să continue armonizarea reglementărilor cu UE, întrucât acest lucru presupune îmbunătățirea accesului companiilor moldovenești pe piața europeană”, a declarat Ovidiu Silaghi.

„România a fost și rămâne în continuare principalul partener economic al Republicii Moldova. Evident, criza cauzată de efectele pandemiei pe plan mondial a avut un impact negativ și asupra comerțului bilateral dintre Republica Moldova și România. Astfel, volumul comerţului exterior, fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est, al Republicii Moldova cu România în perioada ianuarie – aprilie a anului 2020 a constituit 408,2 milioane de dolari, înregistrând un declin față de aceeași perioadă a anului 2019 (ianuarie- aprilie) de 20,53%”, a declarat Sergiu Harea.

În total, la forum au participat cca 45 de agenți economici din Republica Moldova și din România. Întrevederile de afaceri s-au desfășurat pe grupuri sectoriale și anume: agroalimentar (inclusiv viticultură), industria ușoară și industria mobilei.

Evenimentul a fost organizat de către Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și cu suportul proiectului Enterprise Europe Network (EEN).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md