CNA critică dur proiectul de lege al grupului Pro Moldova cu privire la Curtea Anticorupție

Mariana Colun
15/07/2020

După Transparency International Moldova, și Centrul Național Anticorupție (CNA) critică dur proiectul de Lege cu privire la Curtea Anticorupţie a Republicii Moldova, propus de grupul parlamentar Pro Moldova. Experții CNA menționează că proiectul de lege ar putea duce la legalizarea abuzurilor de serviciu și a depășirii atribuțiilor de serviciu, ar putea încuraja conflictele de interese, favoritismul, precum și influențele necorespunzătoare.

Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține o multitudine de factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor. Factorii de risc ar putea duce la acte de corupție săvârșite de către agenții publici responsabili de implementarea proiectului, spun experții CNA. În textul proiectului au fost identificate conflicte între prevederile acestuia, dar și cu reglementări ale altor acte normative în vigoare. 

Proiectul nu reglementează clar competența Curții Anticorupție în domeniul recuperării bunurilor infracționale, conține norme contradictorii referitor la judecătorul de instrucție și referitor la respectarea principiului prezumției nevinovăției, este lacunar în ceea ce privește procedura specială de desfășurare a concursului pentru funcția de judecător al Curții Anticorupție și este ambiguu referitor la cerințele față de membrii Consiliului Public al Experților Internaționali.

Experții CNA menționează că proiectul stabilește cheltuieli suplimentare pentru salarizarea judecătorilor Curții Anticorupție, asigurarea securității acestora și a familiilor lor, atribuirea Curții a unui edificiu separat etc. Cu toate acestea, nota nu conține o fundamentare economico-financiară a proiectului, nefiind apreciat eventualul impact asupra bugetului public, dar și capacitatea bugetului public de a susține asemenea cheltuieli. 

„În textul proiectului au fost identificate conflicte între prevederile acestuia, dar și cu reglementări ale altor acte normative în vigoare. Proiectul conține norme contradictorii referitor la candidații la funcția de judecător de instrucție al Curții Anticorupție, deoarece, pe de o parte se stabilește că aceștia sunt aleși din rândul judecătorilor Curții, iar pe de altă parte, aceștia nu pot fi aleși din rândul judecătorilor Curții. Totodată, proiectul intră în conflict cu prevederile constituționale referitoare la aplicabilitatea principiului prezumției nevinovăției, deoarece prin proiect se interzice de a accede în funcția de judecător al Curții Anticorupție persoanelor care au avut calitatea de bănuit, învinuit, inculpat în dosare de corupție”, se mai precizează în expertiza CNA.

Experții CNA au criticat și prevederea potrivit căreia, judecătorului Curţii Anticorupţie, dacă este necesar şi membrilor familiei lui, i se oferă o pază de 24 de ore. „Norma poate fi interpretată abuziv, deoarece nu reglementează condițiile în care se poate solicita un asemenea serviciu și nici perioada pentru care se acordă paza. O asemenea lipsă de certitudine poate duce la profitarea judecătorilor prin uzul exagerat de serviciul de gardă personală sau a locuinței. Având în vedere că un asemenea serviciu este finanțat din banii publici, este necesară utilizarea rațională și întemeiată. Așadar, riscurile de corupție ale normei se manifestă prin compromiterea integrității judecătorilor Curții Anticorupție de a beneficia fără motiv de garanția securității sub forma asigurării cu gardă a lor sau a familiei lor. Într-o altă ordine de idei, proiectul nu stabilește care este entitatea responsabilă de asigurarea pazei și a gărzii personale, precum și cine este responsabil de examinarea solicitării judecătorului pentru a determina caracterul necesar al acesteia”, punctează experții CNA.

Precizăm că și experții Transparency International Moldova au criticat proiectul de lege cu privire la Curtea Anticorupţie a Republicii Moldova. Într-o opinie făcută publică recent, aceștia subliniază că proiectul suscită probleme de constituționalitate, nu este suficient fundamentat, nu este justificat din perspectiva cost-beneficiu și chiar ar putea să sporească riscurile de corupţie în judecarea cauzelor de corupţie şi aferente corupţiei. Proiectul de lege propus de grupul parlamentar Pro Moldova prevede instituirea unei instanțe specializate unice, în examinarea și judecarea în fond și apel a infracțiunilor de corupție și cele conexe corupției. Se propune ca instanța specializată, Curtea Anticorupție, să judece în primă instanță și în ordine de apel toate cauzele și cererile date prin lege în competența sa din toate localitățile Republicii Moldova. Prin proiect se înaintează o serie de condiții suplimentare candidaților la funcția de judecător la Curtea Anticorupție și mai multe garanții de asigurare a independenței și securității acestora. Totodată, se mai propune crearea Consiliului Public al Experților Internaționali care va consulta Consiliul Superior al Magistraturii la evaluarea candidaților conform criteriilor de integritate, iar în unele cazuri chiar va putea participa la procedura de votare a deciziei de admitere a candidaților în funcție.

Mariana Colun
15/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii