Doc // Selectarea candidaților la funcția de judecător din partea Republicii Moldova la CEDO, netransparentă. Opinia experților

Anticoruptie.md
15/07/2020

Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind crearea Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO şi Regulamentul privind modul de organizare şi desfășurare a concursului respectiv nu asigură selectarea candidaților în mod transparent și echitabil. Comisia de selectare pare a fi politizată, iar modul de evaluare a candidaților Republicii Moldova la funcția de judecător la CEDO practic lipsește. De această părere sunt experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova și ai Institutului de Politici și Reforme Europene, care au înaintat Ministerului Justiției o Opinie juridică.

Mandatul actualului judecător din partea țării noastre la CEDO expiră în decembrie 2021. Republica Moldova trebuie să prezinte Consiliului Europei trei candidați până în mai 2021. Ministerul Justiției propune ca cele trei persoane să fie desemnate până la 1 septembrie 2020 și a elaborat în acest sens un proiect de Hotărâre de Guvern în care sunt prevăzute crearea Comisiei de selectare, precum și regulamentul de desfășurare a concursului.

Actualul proiect prevede o componență nominală, selectată conform unor criterii neclare, consideră experții CRJM și IPRE. „Componența nominală a Comisiei pare a fi puternic politizată, iar autorități importante chemate să asigure respectarea drepturilor omului nu sunt incluse în componența Comisiei. De asemenea, membrii comisiei sunt desemnați nominal de către Ministerul Justiției. Considerăm judicios ca membrii comisiei să fie desemnați de instituțiile responsabile, nu către Ministerul Justiției. Propunem ca prezența majorității parlamentare în comisie să fie balansată prin includerea în comisie a unui deputat din opoziție. Pentru a asigura o mai mare independență comisiei, propunem de a evita introducerea în componența Comisiei a persoanelor care sunt parte a executivului”, se arată în Opinia juridică.

Pe de altă parte, experții de la CRJM și IPRE consideră că termenul de selectare de doar două luni a candidaților la funcția de judecători la CEDO este insuficient. „În contextul concret, desemnarea viitorului judecător va avea loc în iunie 2021. Consiliului Europei a solicitat prezentarea listei celor trei candidați până la 10 mai 2021. În asemenea circumstanțe, nu putem explica convingător necesitatea selectării de către Comisiei a celor trei candidați, în mai puțin de două luni, până la 1 septembrie 2020, adică cu nouă luni până la termenul limită oferit de Consiliul Europei. Reieșind din importanța majoră a acestui concurs, graba nu se justifică în niciun fel. Acest lucru ar știrbi din calitatea și corectitudinea concursului.”

Experții mai propun reducerea setului de documente care trebuie prezentate de candidați, precum și introducerea unui mecanism clar și transparent de evaluare a candidaților. „În condițiile în care Republica Moldova se află în stare de urgență în sănătate publică, solicitarea certificatelor medicale poate fi considerată drept un obstacol de participare în cadrul concursului. Un alt obstacol în participarea candidaților în concurs, ar putea fi cerința solicitării de prezentare a cazierul judiciar, care poate fi ridicat doar în persoană. Obținerea cazierului judiciar și a certificatului medical pentru candidații care trăiesc peste hotare se poate adeveri a fi o sarcină excesivă. Aceste documente nu adaugă multă informație relevantă pentru concurs. [...] Propunem ca interviul să fie înregistrat video, iar înregistrarea să fie plasată pe Internet imediat după finalizarea interviului. De asemenea, propunem ca punctajul acordat de către fiecare membru al comisiei fiecărui candidat să fie publicat pe internet. Aceasta va întări și mai mult încrederea în echitatea evaluării candidaților. Adițional, propunem prevederea unei liste de criterii clare și relevante în baza cărora vor fi evaluați candidații. Criteriile introduse în proiectul regulamentului supus consultărilor sunt generice”

 

Anticoruptie.md
15/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii