‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCât costă asigurarea culturilor agricole?

Cât costă asigurarea culturilor agricole?

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Asigurarea culturilor agricole devine o temă actuală pentru fermieri în momentul în care fenomenele nefaste le afectează culturile, spre exemplu cum ar fi acest an. Despre cât costă asigurarea culturilor și în dependență de ce se stabilește acest preț, aflați în acest articol.

Anul trecut, pe piața locală ofereau servicii de asigurare în agricultură 7 companii, în acest an, conform datelor oficiale disponibile, 4 companii au încheiat contracte de asigurare cu producătorii: Asterra, General Asigurări, Intact și Moldasig.

!Pe contractele de asigurare a recoltei culturilor agricole (de câmp și celor multianuale), plantaţiilor multianuale și animalelor (păsărilor) domestice, Asiguratul achită doar 50% din prima de asigurare calculată conform contractului. Alte 50% sunt acordate de către AIPA, sub formă de subvenții.

Apelând la companiile de asigurare, acestea ne-au menționat că producătorii agricoli își pot asigura culturile, practic, pentru toate fenomenele nefaste cele mai populare fiind înghețurile de revenire, grindina și seceta.

Oleg Galbura, SA General Asigurări, ne-a explicat că prețul diferă în dependență de cultură, calamitate, suprafața asigurată, dar și alte aspecte.

Totodată, Ion Vahtin, SA Moldasig, susține că prețurile, practic, sunt aceleași ca și la restul companiilor ce oferă astfel de servicii.

„Aș recomanda producătorilor agricoli să opteze pentru companii ce au specialiști din sector. În medie, prețul pentru asigurarea riscurilor ar fi de circa 10-18% din costul producției pentru culturile de câmp și 12-13% pentru cele multianuale”, susține Ion Vahtin.

‹ adv ›

(Prețuri oferite de General Asigurări pentru Agrobiznes):

  • Cel mai mare preț, spre exemplu la floarea soarelui se achită pentru secetă, prețul de asigurare fiind de circa 400 de lei per hectar, urmat de grindină – 200 lei/ha, îngheț de primăvară – 75 lei/ha, ploi torențiale – 10, furtuni de praf – 75, inundații – 200 lei/ha.
  • Pentru grâu: secetă – 270 lei/ha, grindină – 95, înghețuri de iarnă – 68, inundații -108, incendii – 15 lei/ha.
  • Orz: secetă – 208 lei/ha, grindină – 89, înghețuri – 79, incendiu – 11 lei/ha.
  • Rapița: secetă – 567 lei/ha, înghețuri de iarnă – 360, înghețuri de primăvară – 216, grindină – 300 lei/ha.
  • Pentru culturile pomicole, spre exemplu livezi de măr, asigurarea pentru grindină ar fi de circa 1300 lei per hectar, îngheț de primăvară -970 lei/ha. Pentru cais asigurarea pentru grindină ar fi de circa 3% din cost, la fel și pentru înghețurile de primăvară.

!Pentru culturile pomicole prețul depinde de recolta medie obținută (în dependență de tipul plantației).

*Prețul se stabilește în dependență de costul preconizat al producției obținute. De obicei, compania de asigurare restituie fermierilor circa 70% din acesta.

‹ adv ›

Potrivit SA Intact Asigurări, în cazul culturilor multianuale, fermierii își pot asigura de riscuri precum înghețul și grindina nu doar viitoarea recoltă, ci și plantațiile recent înființate, care încă nu au intrat pe rod.

„Având o recoltă de mere de circa 25 de tone și un preț de comercializare al merelor de 5 lei/kg, suma asigurată este de 125 de mii de lei. Pentru grindină, riscul ar fi de circa 6% din suma asigurată, iar pentru îngheț – circa 8%, respectiv 50% din această sumă va fi achitată de stat, iar 50% de producător”, ne-a explicat Corneliu Buză, Intact Asigurări.

Apelând și la alte companii ce oferă astfel de servicii, reprezentanții ne-au menționat faptul că prețurile sunt aproximativ identice pe piață, iar prețurile ar varia cu 10, maxim 20%.

De obicei, fermierii aleg să-și asigure culturile de 2 sau 3 riscuri, în acest caz, de obicei, acestora li se oferă o reducere. Totodată, dacă suprafața asigurată este mai mare, fermierii beneficiază de reducere, ne-au declarat reprezentanții companiilor.

Compania Asterra urmează să revină cu un comentariu la acest subiect.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›