211 de scrisori secrete dezvăluie rolul reginei Elisabeta într-una din cele mai grave crize politice ale Australiei

Corespondența secretă dintre Regina Elisabeta a doua și fostul guvernator al Australiei John Kerr a fost făcută publică astăzi, după patru ani de procese. „Scrisorile palatului”, cum au fost numite, sunt legate de demiterea premierului australian Gough Whitlam, în 1975, într-una dintre cele mai grave crize politice din Australia, relatează The Guardian.

Foto: Sean Gallup/Getty Images

Corespondența secretă dintre Palatul Buckingham și guvernatorul general al Australiei dezvăluie discuții despre opțiunea „ultimei soluții” - de a-l demite pe Whitlam - și faptul că decizia finală a fost luată de guvernator fără a o anunța în prealabil pe regină, pe motiv că „e mai bine ca Majestatea Sa să nu știe dinainte”.

În 1975, Whitlam era sub o presiune imensă din partea opoziției conservatoare a Australiei, care, folosindu-se de o serie de scandaluri și de o victorie răsunătoare în alegeri, folosea camera superioară a parlamentului australian pentru a bloca fondurile guvernului, în încercarea de a forța alegeri anticipate.

Punctul culminant al crizei a fost atins în 11 noiembrie 1975, când Kerr l-a demis pe premier.

În timpul acestei crize, cele 211 de „scrisori ale palatului” arată că Kerr i-a scris secretarului privat al reginei, Martin Charteris, despre intenția sa de a interveni și despre puterea pe care o avea de a-l demite pe Whitlam și de a dizolva Parlamentul, transmite Digi24.

La 4 noiembrie 1975, Charteris i-a spus lui Kerr că își folosește atribuțiile cu „pricepere și înțelepciune”.

„Interesul dvs. pentru situație a fost demonstrat și la fel și imparțialitatea dvs”, a scris Charteris.

El a adăugat că faptul că e în puterea lui Kerr să dizolve Parlamentul „este recunoscut”. „Dar este clar că veți folosi (această putere, n.r.) doar în ultimă instanță și doar din motive constituționale - și nu din motive politice”, a continuat secretarul reginei.

În ziua în care premierul a fost demis, Kerr a transmis o scrisoare către Palatul Buckingham în care arăta: „Am decis să fac acest pas fără a informa în prealabil Palatul (Buckingham, n.r.), deoarece în conformitate cu Constituția, responsabilitatea este a mea și am fost de părere că a fost mai bine pentru Majestatea Sa să nu știe dinainte, deși este, desigur, datoria mea de a-i spune imediat”.

Charteris a răspuns: „Spun acest lucru cu cel mai mare respect, cred că prin faptul că nu ați informat-o pe Regină despre ceea ce intenționați să faceți ați acționat nu numai cu respectarea Constituției, ci și cu o admirabilă considerație pentru poziția Majestății Sale.”

Cele 211 de scrisori secrete a fost făcute publice astăzi, în urma unei decizii definitive a justiției. Istoricul Jenny Hocking a cerut în instanță acest lucru, pentru a elucida misterul care învăluia una dintre cele mai grave crize politice din Australia.


Pub