Procurorul Vitalie Galeru, care l-a reținut pe Vlad Filat - demis de CSP

Procurorul Vitalie Galeru care a gestionat mai multe dosare de rezonanță în ultimii ani a fost demis de către Consiliului Superior al Procurorilor. O decizie în acest sens a fost aprobată de CSP, la ședința din 3 iulie.

Foto: realitatea.md

Astfel a fost admisă contestația Inspecției procurorilor și a casat hotărârea Colegiului de disciplină și etică adoptată în privinţa procurorului Vitalie Galeru, cu adoptarea unei noi hotărâri. Vitalie Galeru a fost recunoscut vinovat de comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art.38 lit.a) din Legea cu privire la Procuratură și a aplica în privința acestuia sancțiunea disciplinară – mustrare.

Totodată, acesta a fost recunoscut vinovat de comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art.38 lit.e) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură și a aplicat în privința acestuia sancțiunea disciplinară – eliberare din funcția de procuror.

Astfel, a fost stabilit definitiv în privința procurorului Vitalie Galeru pentru concurs de abateri disciplinare, prin absorbția sancțiunii disciplinare mai ușoare de sancțiunea disciplinară mai gravă, sancțiunea disciplinară – eliberare din funcția de procuror.

Vitalie Galeru a fost angajat în Procuratură la 26 aprilie 2011, în calitate de procuror în Procuratura municipiului Chişinău, iar din 21 octombrie 2013 este procuror în Procuratura Anticorupţie.

Acesta ar fi făcut parte şi din grupul de anchetă, condus de colega sa, Adriana Beţişor, care a instrumentat dosarul penal pe numele lui Filat.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2019, Galeru a avut un salariu de 223 877 de lei de la Prcuratura Anticorupție, iar salariul soției a fost de peste 500 mii lei.

csp.md / Sursa:csp.md


Pub