„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci ca să intri în gașca celor cărora le pasă de mediul înconjurător?

„Iulie fără plastic” este provocarea cea mai virală pe timp de vară. Inițiativa aparține organizației Plastic Free Foundation și a fost lansată în 2011 de către Rebecca Prince-Ruiz, fondatoarea organizației, împreună cu o echipă de activiști de mediu din Australia. „Iulie fără plastic” are drept scop reducerea deșeurilor din plastic pe care le generăm zi de zi. Pe site-ul campaniei găsești o diversitate de soluții pentru reducerea plasticului, de la renunțarea la pungile de plastic la înlocuirea sticlelor din plastic pentru apă și a paharelor de cafea cu alternative reutilizabile.

Campania se desfășoară de 10 ani deja, iar inițiatorii susțin că anual milioane de oameni de pe întreg globul pământesc se alătură inițiativei.

Precious Plastic

Dar ce e de făcut cu plasticul pe care îl generăm de la produsele cosmetice cum sunt, bunăoară, șamponul, gelul de duș sau produsele de îngrijire a casei, cum e detergentul? Alternativele fără plastic sunt destul de costisitoare și nu toată lumea își poate permite să le cumpere. Dacă te regăsești în această situație, să știi că și aici și-au făcut loc inițiativele responsabile față de mediu.

Există o altă inițiativă internațională, care se ocupă cu colectarea și reciclarea plasticului pe care nu îl poți exclude din viața ta – „Precious Plastic” (Plastic Prețios).
Proiectul a luat ființă în Țările de Jos, iar în prezent numără 40,000 de oameni implicați în peste 400 de ateliere doar în orașele olandeze. Inițiatorul proiectului, Dave Hakkens, a creat un sistem care mărunțește, topește și modelează plasticul în diverse forme, astfel reciclând materialul care ar fi putut ajunge la gunoi.
Vestea bună este că avem o inițiativă similară și la Chișinău, care se numește „TEP – Tinerii pentru ECO Plastic”. Poate i-ai și văzut pe cei care fac parte din inițiativă, pedalând pe străzile Chișinăului cu saci de plastic în spate, sau la târgul EcoLocal, unde colectează recipiente o dată pe lună.

„Dacă vrei să faci o faptă bună azi, sortează plasticul”

Vladimir Ternavschi, fondatorul inițativei, a pus bazele TEP în noiembrie 2017. Împreună cu prietenul său, Ion Ermuratii, au construit de la zero aparate care permit mărunțirea și topirea plasticului, din care creează diverse obiecte precum săpuniere, suporturi pentru stilouri, farfurii, coșuri și chiar bijuterii. Tinerii colectează doar plastic reciclabil – de tip PP și HDPE – din care, de obicei, sunt făcute sticlele de șampon, gel de duș, produsele cosmetice, detergenții. La acestea se adaugă capacele de la sticlele de apă și suc. Pe lângă colectarea și reciclarea plasticului, Vladimir și colegii lui de inițiativă se mai ocupă și cu integrarea persoanelor cu dizabilități în procesul de sortare a plasticului, remunerându-le pentru munca depusă.

Facebook, TEP – Tinerii pentru ECO Plastic

„Sortând și donând plasticul, impactul tău este triplu: contribui la reducerea plasticului în natură, îl împiedici să ajungă microplastic în alimentația oamenilor și animalelor și creezi un loc de muncă pentru o persoană cu dizabilități.” explică Vladimir.
În prezent, peste 100 de familii donează plasticul colectat tinerilor de la TEP, dar și un liceu, un magazin de caritate și un ONG. „Vrem să creăm posibilitatea de sortare a deșeurilor pentru fiecare”, adaugă Vladimir.

Tinerii de la TEP au planuri mari – își doresc să se ocupe și de reciclarea altor tipuri de deșeuri cum sunt hârtia, sticla și metalul. De asemenea, sunt în proces de deschidere a unui magazin online, unde să vândă obiectele create din plastic reciclat.

Pe lângă aceste planuri, se pregătesc de implementarea unui proiect în toamna acestui an, în cadrul căruia vor crea mobilier urban și parcări pentru biciclete din plastic reciclat.
„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”, este mesajul lui Vladimir.

Te-am covins că merită să încerci provocarea, dar nu știi de unde să începi? Te va ajuta să faci primii pași în renunțarea la plasticul de unică folosință acest jurnal zilnic despre „iulie fără plastic”.

Social Media Manageră și prietenă veche a Moldova.org devenită recent membră a echipei. Și-a transformat hobby-ul în job și acum face ca tu să te culci și să te trezești cu Moldova.org pe toate platformele posibile

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.