‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii susțin că prognozele privind recoltele prezentate de USDA sunt manipulate. Ce spun...

Fermierii susțin că prognozele privind recoltele prezentate de USDA sunt manipulate. Ce spun experții?

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe parcusul acestui an, datele prezentate de USDA, dar și alte organizații mondiale privind recoltele globale au provocat nemulțumiri nu doar în rândul fermierilor autohtoni, ci și majorității din Europa.

O bună parte din fermieri susțin că datele privind recoltele sunt prezentate pentru a dirija piața și modifica prețurile. De ce critica se îndreaptă spre USDA? Deoarece USDA este cea mai importantă instituție, prognozele căreia sunt luate în considerație la formarea prețurilor de principalii jucători.

Expertul Olaf Zinke, în cadrul Agrarheute, explică cum se formează aceste prognoze și de ce acestea, uneori, nu corespund cu realitatea.

„Atunci când sunt realizate analizele agricole, există un sistem complex bazat pe sondaje, evaluări, observații și prognoze, în care sunt implicați un număr mare de oameni și instituții. În același timp, incertitudinile precum vremea nu pot fi excluse. În orice caz, prognozele privind recolta nu trebuie înțelese ca o valoare statică, ci ca un proces foarte dinamic, care trebuie să se adapteze în mod regulat la realitate – inclusiv la condițiile climaterice”, susține Olaf Zinke.

Apropo, nu numai fermierii din Europa și Germania nu sunt mulțumiți de prognoze, în Statele Unite, rapoartele USDA sunt criticate de fermieri, care susțin că USDA ar avea o „agendă secretă la zi” pentru a face estimări și prognoze în scopul manipulării, inclusiv a prețurilor pentru porumb.

Evaluarea recoltelor

Baza evaluării recoltelor este aceeași în toate țările și regiunile. Punctul de plecare este estimarea suprafețelor agricole în toamnă sau primăvară; datele sunt colectate, în principal, de către diverse instituții în timpul sondajelor făcute cu fermieri cu privire la intențiile lor.

‹ adv ›

În plus, sunt colectate date de la satelit, incluziv, sunt monitorizate zone cu ajutorul dronelor. Aceste date sunt actualizate la intervale regulate – prin examinări suplimentare și, pe cât posibil, prin măsurări și compararea cu alte date.

De exemplu, în Europa, a fost prezentată informația că suprafața cultivată cu grâu de toamnă va fi mult mai mică în 2020 – deoarece însămânțarea a fost posibilă doar pe o suprafață foarte limitată, ca urmare a ploilor masive din toamna trecută.

Sondajele efectuate în cele mai importante țări agrare ale UE au arătat, printre altele: pentru Franța, reducerea suprafeței cultivate cu 350.000 de hectare, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, în Germania, o scădere de 200.000 de hectare, sau cu aproape 7%.

‹ adv ›

Al doilea factor important pentru estimarea recoltei este randamentul așteptat – acesta depinde foarte mult de vremea din perioada de vegetație a culturilor, inundații, secetă sau alte fenomene ce ar putea influența recolta.

Spre exemplu, prima estimare a producției de cereale pentru UE s-a bazat pe suprafața ce urma să fie însămânțată și pe recolta medie de grâu. Pe măsură ce suprafețele semănate în UE au scăzut, au scăzut și randamentele prognozate.

Cu toate acestea, în alte regiuni ale lumii situația este diferită: o creștere semnificativă a suprafeței semănate a fost anunțată de cei mai mari exportatori, în special de Rusia, Australia și Canada, precum și de producători importanți – India și China. Rezultatul final este că recolta mondială pentru grâu – pe hârtie – este uriașă, deși în Europa pare a fi destul de mică.

Formarea prețurilor

Prețurile pe piață sunt stabilite de cele mai importante centre de export. În condițiile în care europenii trebuie să vândă aproape un sfert din recoltele lor pe piața mondială, iar rușii – chiar mai mult de jumătate, aceste țări sunt dependente de prețurile stabilite de aceste centre.

De asemenea, Germania exportă (în funcție de cultură) până la jumătate din recolta sa (majoritatea către alte țări ale UE). Acest lucru are un impact imens asupra prețurilor pe piața internă. Cursul valutar/ratele de schimb sunt, de asemenea, importante.

După ce s-ar putea conduce fermierii?

Expertul recomandă fermierilor să se orienteze și creeze o strategie analizând contractele futures, care arată imediat o schimbare a datelor globale și regionale. În mod ideal, toate informațiile disponibile sunt conținute în prețurile forward. Dacă datele se schimbă, prețurile se modifică și nimeni nu poate afecta cu adevărat acest lucru.

„În spatele majorității modificărilor pe piață se află vremea. Ea este responsabilă pentru 75 la sută din modificările prețurilor”, spune analistul american Jerry Gulk.

Cu toate acestea, există și alți câțiva factori la fel de dificil de prevăzut: condițiile politice și economice, consecințele pandemiei, războaiele comerciale, taxele vamale, crizele economice, cursurile de schimb etc.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›