‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSUA a devenit lider mondial în utilizarea ingineriei genetice în agricultură

SUA a devenit lider mondial în utilizarea ingineriei genetice în agricultură

‹ adv ›
‹ adv ›

În SUA, culturile modificate genetic au devenit extrem de populare datorită faptului că fermierii au acces la mai multe semințe produse cu aplicarea ingineriei genetice, în unele cazuri, cu rezistență multiplă la cei mai importanți factori de stres.

Culturile rezistente la erbicide puternice (cum ar fi glifosat, glufosinat, dicamba) se cultivă în SUA încă din 1996, ceea ce oferă, potrivit fermierilor, o gamă largă de opțiuni pentru combaterea eficientă a buruienilor.

Suprafața cultivată cu soia rezistentă la erbicide a crescut de la 17% în 1997 la 68% în 2001, apoi la 94% în 2014.

Suprafața cultivată cu bumbac rezistent la erbicide a crescut de la aproximativ 10% în 1997 la 56% în 2001 și a ajuns la 95% în 2019.

În prezent, aproximativ 90 la sută din porumbul SUA este produs utilizând semințe rezistente la erbicide.

Culturile rezistente la anumite specii de insecte, care conțin gene de bacterii de sol Bacillus thuringiensis (Bt) și produc proteine ​​cu efect de insecticid sunt disponibile în Statele Unite pentru porumb și bumbac încă din 1996.

‹ adv ›

Suprafața semănată cu porumb ce conține gene Bacillus thuringiensis a crescut de la 8% în 1997 la 19% în 2000 și la 83% în 2019.

Creșterea suprafețelor cultivate cu porumb Bt se poate datora apariției de noi varietăți rezistente la viermele vestic al rădăcinilor de porumb și viermele știuleților (până în 2003, soiurile de porumb Bt erau utilizate numai pentru a combate sfredelitorul porumbului).

Cantitatea de semințe de porumb Bt achiziționată de fermieri poate să fluctueze în timp, în funcție de gradul de atac al dăunătorului, la fel ca și în cazul semințelor de bumbac.

‹ adv ›

Astfel, suprafața cultivată cu bumbac Bt a crescut de la 15% în 1997 la 37% în 2001. În prezent, 92% din câmpurile cultivate cu bumbac în Statele Unite sunt semănate cu semințe rezistente la anumite specii de insecte.

În ultimii ani, fermierii americani manifestă interes tot mai mare pentru soiurile rezistente la erbicide și dăunători.

Sursă date: ers.usda.gov.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii