(video) Ion Chicu: „Dacă vom prefera să mergem în microbuze și autocare la OrheiLand, calea spre Italia nu va fi deschisă”

Deși săptămâna trecută, mai exact vineri, a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică, potrivit premierului Chicu, Republica Moldova înregistrează o evoluție pozitivă a situației pandemice. Oficialul a declarat că numărul cazurilor confirmate cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 40% față de mijlocul lunii iunie, dar îndeamnă în continuare cetățenii să respecte măsurile de protecție. Totodată, premierul a făcut referire la restricțiile impuse de alte țări pentru Republica Moldova și spus ironic că „dacă cetățenii vor prefera să meargă în microbuze și autocare la OrheiLand, calea în Italia nu va fi deschisă”.

Foto: UNIMEDIA

„Aceste restricții se vor menține atâta timp cât situația nu revine sub control în Europa și la noi. Noi trebuie să manifestăm responsabilitate pentru că atâta timp cât nu vom respecta reguli și vom prefera să mergem în microbuze și autocare la OrheiLand, calea în Italia nu va fi deschisă. Noi trebuie să acționăm conștient, nu la nivel de emoții și sentimente, nu la nivel de preferințe politice sau plăți din partea unor partide politice. Dacă nu vom respecta, vom sta închiși în căsuța noastră. Putem să blamăm guvernul, miniștrii dar dacă nu respectăm, dacă ne ducem la OrheiLand, în Italia nu ne ducem”, a declarat Chicu, după ședința cu conduerea de vârf a țării.

Amintim că ieri, în parcul de la Orhei a fost organizat un protest. Potrivit poliției, manifestanții au fost aduși în mod organizat din localitățile din Orhei cu 8 autocare și 45 de microbuze. Șoferii au neglijat recomandările specialiștilor în sănătate, asta pentru că au transportat oamenii fără a respecta măsurile de protecție. Mai mult, IGP precizează că pe lângă măsurile de profilaxie care au fost ignorate, oamenii se deplasau în grupuri mari fără a fi respectată distanța socială.

Totodată, la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile italiene au suspendat accesul în țară a cetățenilor Republicii Moldova, atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Interdicțiile de călătorie au fost instituite până la data de 14 iulie anul curent și sunt valabile pentru cetățenii celor 13 țări, inclusiv Republica Moldova, a precizat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.


Pub