Guvernul britanic propune un nou sistem de imigraţie post-Brexit pe bază de puncte. Va intra în vigoare la 1 ianuarie

Marea Britanie este „gata să primească cele mai strălucite talente”, a declarat ministra de interne Priti Patel, înainte să dezvăluie mai multe detalii despre noul plan de imigrație post-Brexit. Noul sistem urmează să intre în vigoare în ziua de Anul Nou, punând capăt imediat libertății de mișcare între Marea Britanie și Uniunea Europeană, scrie BBC.

Foto: euronews.com

Guvernul britanic vrea să introducă un sistem de imigrație „bazat pe puncte” care să selecteze lucrătorii cu înaltă calificare. Astfel, Guvernul promite că va reduce imigraţia slab calificată şi o va facilita pe cea a profesioniştilor calificaţi.

Prin urmare, cei care își doresc să trăiască și să lucreze în Marea Britanie trebuie să obțină 70 de puncte.

Puncte vor fi acordate pe criterii, precum ar fi o ofertă de muncă, o diplomă de doctorat, cunoaşterea limbii engleze și un plafon minim de venituri de 22.000 de lire sterline.

Cei care au oferte de muncă în domenii cum ar fi asistența medicală și inginerie civilă ar putea, de asemenea, să câștige puncte suplimentare.

De asemenea, Guvernul va introduce vize speciale pentru angajații din sistemul de sănătate care vin în Marea Britanie, în timp ce studenții internaționali vor putea rămâne în țară cel puțin doi ani după terminarea studiilor.

Priti Patel a declarat pentru tabloidul The Sun că poporul britanic a votat pentru „a prelua controlul frontierelor și a elibera întregul potenţial al ţării”.

„Acum ne-am detașat de UE, suntem liberi să dezlănțuim potențialul acestei țări și să punem în aplicare schimbările de care avem nevoie pentru a restabili încrederea în sistemul de imigrație și a oferi un nou sistem mai echitabil, mai ferm, condus de competențe de la 1 ianuarie 2021”, a spus ministra.

Ministrul pentru cabinet, Michael Gove, a scris în Sunday Telegraph că sistemul pe bază de puncte este destinat „să atragă oameni de ştiinţă, inovatori şi antreprenori care pot impulsiona creşterea economică viitoare”.

În replică, Nick Thomas-Symonds, ministru de interne în cabinetul laburist din umbră, a spus că guvernul „a elaborat în grabă legislaţia de imigraţie cu foarte puţine detalii în mijlocul unei pandemii globale”. „Există preocupări reale că aceasta va cauza probleme majore pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) şi pentru sectorul de asistenţă”, a afirmat politicianul laburist.

Amintim că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 la ora 23:00 GMT, după 47 de ani de la aderare, fiind prima ţară care iese din blocul comunitar.


Pub