Ungaria închide granițele pentru un șir de țări, printre care și Republica Moldova

După Italia, Ungaria este a doua țară care include Republica Moldova într-o listă a țărilor cu risc sporit de infectare cu Covid-19 și închide granițele pentru concetățenii noștri.

Foto: Thomas Depenbusch / Budapest, Hungary

Autoritățile ungare au clasificat statele în funcție de gravitatea situație pandemice în trei categorii - roșie, galbenă și verde - și restricționează trecerea frontierelor, informează Guvernul Ungariei, într-un comunicat.

„Guvernul monitorizează continuu datele despre infecții și în afara granițelor statului și a observat semnale îngrijorătoare din țările vecine, precum și din întreaga lume”, a adăugat declarat şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyás, adăugând că în Ungaria numărul cazurilor active de Covid-19 a scăzut, iar aceste măsuri vin să garanteze o scădere suplimentară.

Astfel, în lista galbenă se află: Bulgaria, Portugalia, România, Suedia, Regatul Unit, Norvegia, Rusia, Serbia, Japonia, China și Statele Unite.

Categoria roșie include: Albania, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru și Ucraina, la fel ca și țările din Asia, Africa și America de Sud.

Conform noilor reguli, care urmează să intre în vigoare de miercuri, 15 iulie, cetăţenii unguri care revin din ţări de risc crescut, considerate aparţinând zonelor „galbenă” şi „roşie”, vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă din cont propriu, şi să intre în carantină, a explicat Gergely Gulyas.

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul străinilor care vin din ţări „galbene”, în timp ce intrarea cetăţenilor străini venind din ţări „roşii” va fi complet interzisă.

Totodată, autoritățile maghiare menționează că restricțiile nu se aplică în cazul persoanelor aflate în tranzit, nici transporturilor de marfă.

Amintim că Italia şi-a închis joi graniţele pentru persoanele care sosesc din 13 ţări, între care Republica Moldova, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, restricțiile au fost instituite pentru perioada 9-14 iulie, anul curent.


Pub