Ambasadorul UE: Pentru a doua tranșă s-au îndeplinit și precondițiile politice - un efort ce merită apreciat și care nu trebuie să înregistreze vreun regres

Banii oferiți de Uniunea Europeană în cadrul programului de sprijin macro-financiar, debursați vineri printr-o decizie, ar putea ajunge în Republica Moldova în următoarele zile, odată cu finalizarea procedurilor tehnice. „Pentru tranșa a doua Moldova a îndeplinit toate condițiile înaintate în memorandumul de înțelegere. Există și precondiții politice, care au fost evaluate pozitiv. Acest efort depus trebuie apreciat și trebuie spus că în viitor aceste rezultate atinse nu trebuie să înregistreze vreun regres”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„UE a oferit și un nou program, care vrem să fie agreat și semnat foarte repede. Aceasta este o susținere pentru Republica Moldova ca și asistență macro-financiară în condiții de pandemie. UE vrea să susțină vecinii și prietenii noștri, pentru că toți am fost afectați. E un pachet important de 87 milioane de euro prin proiecte, ce vor merge direct la oameni. De asemenea, asistență pentru material medical și asistență economică, structurată pentru 6 țări ale parteneriatului Estic. 100 milioane euro sunt bani pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și 700 de milioane, oferiți pe termen mai lung”, a declarat Michalko.

Ambasadorul UE la Chișinău spune că dialogul cu autoritățile este unul „structurat și intensiv”, bazat pe Acordul de Asociere, iar rolul primordial îl joacă promovarea de reforme, realizarea acestora și în special, „cum aceste reforme sunt resimțite de către oameni”.

„Această criză pandemică nu este nicio scuză pentru a opri schimbările care trebuie să aibă loc. Cei care doresc și le vor realiza, vor face față provocărilor care urmează. Cei pregătiți vor beneficia de mult mai mulți bani pentru oameni și vor lua calea spre prosperitate și dezvoltare. Cei care nu vor face asta, inclusiv în reforma justiției, nu vor oferi cetățenilor proprii nivelul de libertate necesar”, a menționat Peter Michalko.

Comisia Europeană a aprobat pe 10 iulie 2020 debursarea celei de a doua tranșe de 30 de milioane de euro din ajutorul macro-financiar pentru Republica Moldova, aceasta fiind și ultima din programul care expiră în curând. În această tranșă, 20 de milioane euro reprezintă credite iar 10 milioane, subvenții.

Întrucât programul de asistență macro-financiară, agreat încă în 2017, expiră pe 18 iulie curent, Comisia Europeană va anula cea de-a treia tranșă, care era și cea mai mare - de 40 de milioane de euro. Acești bani au fost deja excluși din bugetul statului, fapt ce a majorat deficitul bugetar anunțat inițial.


Pub