Bazilica Sfânta Sofia, subiect de discuție telefonică între Putin și Erdogan: Președintele rus și-a exprimat nemulțumirea față de transformarea monumentului în moschee, iar omologul său a asigurat că va prezerva sanctuarele creştine

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis luni omologului său turc Recep Tayyip Erdogan nemulţumirea Rusiei faţă de decizia Turciei de a transforma din nou în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia, scrie kremlin.ru.

Foto: news.un.org

Liderul de la Kremlin i-a „atras atenţia lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, a semnalat preşedinţia rusă într-un comunicat după o discuţie telefonică purtată luni de cei doi lideri.

În această discuţie, conform Kremlinului, Erdogan „a dat explicaţiile relevante şi a semnalat că accesul la acest monument unic al civilizaţiei mondiale va fi garantat pentru toţi, inclusiv pentru cetăţenii străini, şi vor fi prezervate sanctuarele creştine''.

Preşedintele turc a revendicat vineri cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în anul 1453 drept fundament pentru un presupus drept al ţării sale de a transforma din nou bazilica Sfânta Sofia - până în prezent un muzeu - în moschee, cum a fost până în anul 1934.

Biserica Ortodoxă rusă a reacţionat imediat avertizând că acest pas poate avea „consecinţe grave pentru întreaga civilizaţie umană”, transmite Agerpres. Cu puţin timp înainte ca Erdogan să anunţe decizia sa, patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kiril, a insistat faţă de preşedintele turc să menţină statutul neutru al bazilicii, amintind că aceasta este „unul dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”.


Pub