23:39:56 23.04.2024
Stiri

ANIVERSARE // R. Moldova, PRIMUL stat CSI care a aderat la Consiliul Europei. „Noi suntem dispuși, în cadrul Consiliului Europei, să continuăm munca noastră cu R. Moldova”

Actualitate 13.07.2020 17:30 Vizualizări1431 Autor: Ziarul National
ANIVERSARE // R. Moldova, PRIMUL stat CSI care a aderat la Consiliul Europei. „Noi suntem dispuși, în cadrul Consiliului Europei, să continuăm munca noastră cu R. Moldova”
13 iulie 1995 - Aderarea R. Moldova la Consiliul Europei


R. Moldova semna, pe 13 iulie 1995 la Strasbourg, documentele de aderare la Consiliul Europei. Astfel, R. Moldova a devent cel de-al 36-lea membru al organizației și a înfăptuit primul pas spre integrarea în spațiul valoric european. R. Moldova a fost primul stat CSI care a aderat la Consiliul Europei. În aceeași zi a fost semnată Convenția Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale care, odată ratificată, a oferit fiecărui locuitor al R. Moldova dreptul de a avea acces direct la Curtea Europeană a Drepturilor Omului – unul dintre cele mai eficiente mecanisme interguvernamentale de asigurare a respectării drepturilor omului.

„Decizia de aderare la Consiliul Europei s-a dovedit a fi o decizie importantă și pozitivă. În ultimul sfert de veac, R. Moldova s-a confruntat cu multe provocări, similare țărilor care sunt în proces de constituire a democrației. Aceste probleme au dominat deseori titlurile, dar, în ciuda acestui fapt, am stabilit împreună obiective clare și am lucrat pentru îndeplinirea lor. Solidaritatea este mai necesară ca niciodată. Noi suntem dispuși, în cadrul Consiliului Europei, să continuăm munca noastră cu toate statele membre, inclusiv cu R. Moldova, pentru că reacția Europei vizează protejarea de pericol a femeilor și bărbaților în conformitate cu propria valoare, pentru că drepturile omului, instituțiile democratice și statul de drept trebuie să fie o realitate constantă pentru toți. Consiliul Europei este fericit să-și continue munca sa cu populația ți autoritățile R. Moldova și mulțumesc acestei țări pentru contribuția sa la abordarea noastră multilaterală”, se arată în mesajul secretarului general al Consiliului Europei, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.


La rândul său, prim-ministrul Ion Chicu a remarcat suportul acordat R. Moldova de către Consiliul Europei.

„Mă bucur să constat că R. Moldova mereu a beneficiat de suportul și înțelegerea Consiliului Europei, de consilierea experților europeni, inclusiv prin intermediul Comisiei de la Veneția, în materie de elaborare a legislației conform standardelor democratice, dar și de orientările atât pe durate mai calme, cât și mai agitate ale vieții politice naționale. În context, am putea evoca și expertiza valoroasă privind Legea Supremă, funcționarea sistemului judiciar, asigurarea drepturilor minorităților, consolidarea administrației publice locale etc”, a declarat premierul Ion Chicu.

Prim-ministrul a adus mulțumiri secretarului general al Consiliului Europei pentru crearea și activitatea Grupului de lucru ad-hoc de nivel înalt al Consiliului Europei pentru reformarea justiției.

„Acești pași sunt determinanți în agenda transformărilor interne, cât și în parcursul de integrare europeană a R. Moldova. În această perioadă difică, marcată de criza pandemică, apreciem înalt suportul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei și creditul aferent COVID-19 în valoare de 70 de milioane euro pentru finanțarea parțială a măsurilor urgente de intervenție în domeniul asistenței medicale și sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii din țara noastră. Acestea sunt doar câteva exemple ale cooperării noastre curente și exemplare cu Consiliul Europei. Reiterăm determinarea R. Moldova de a apăra și promova valorile și principiile comune ale Consiliului Europei și exprimăm speranța ca la următoarea aniversare vom putea privi cu mândrie la realizările comune, în beneficiul cetățenilor R. Moldova și întru atingerea dezideratului nostru european”, a punctat Chicu.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, remarcă importanța aderării R. Moldova la Consiliul Europei.

„Consiliul Europei este un partener de încredere, care a contribuit eșențial la consolidarea statului de drept, la democratizarea și modernizarea societății noastre. Aceste obiective sunt promovate în baza unei cooperări fructuase a țării noastre cu instituțiile Consiliului Europei. Această platformă paneuropeană unică asigură un dialog eficient dintre parlamentari, aleși locali, reprezentanți ai guvernelor și exponenților societății civile. În acești ani R. Moldova a devenit parte a 107 tratate ale Consiliului Europei, care reglementează cele mai diverse domenii. Mă refer în special la Convenția europeană pentru drepturile omului și libertăților fundamentale, care asigură acces pentru cetățenii noștri la unele dintre cele mai eficiente mecanisme de protecție a drepturilor omului”, a precizat Țulea.

Oficialul a mai adăugat că autoritățile depun eforturi susținute în privința implementării planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova, care este al treilea document-cadru de acest fel, alături de programele de cooperare dedicate reformelor procesului de guvernare la toate nivelele. „Aceste documente prevăd combaterea corupției, spălarea banilor, sporirii independenței justiției, consolidarea libertăților mass-media și măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului. Către sfârșitul anului va fi elaborat un nou plan de acțiuni între Consiliul Europei și R. Moldova, pentru anii 2021-2024”, a conchis ministrul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md