00:34:39 24.04.2024
Stiri

Ce știm până acum despre noul coronavirus și imunitate. Te poți reinfecta cu noul coronavirus dacă ai avut deja COVID-19?

Actualitate 12.07.2020 11:30 Vizualizări1300 Autor: Ziarul National
Ce știm până acum despre noul coronavirus și imunitate. Te poți reinfecta cu noul coronavirus dacă ai avut deja COVID-19?


Te poți reinfecta cu noul coronavirus dacă ai avut deja COVID-19? BBC face un rezumat a cee ce știm până acum despre imunitate și COVID-19.

Sistemul imunitar ne ajută să nu ne îmbolnăvim și luptă împotriva infecțiilor. Are mai multe componente.

Sistemul imunitar intră în acțiune când suntem expuși la o boală, indiferent dacă e cauzată de un virus, de o infecție sau de o ciupercă. Pentru a lupta împotriva acestor invadatori, corpul nostru eliberează substanțe chimice și globule albe în sânge.

Dar sistemul imunitar poate da și o ripostă țintită împotriva unor anumite virusuri sau bacterii, producând anticorpi specifici – proteine care se prind de virus și nu-l lasă să intre în celule și limfocite T, care distrug celulele deja infectate.

Dar, dacă suntem expuși unui virus nou, cum este SARS-CoV2, sau oricărui virus nou, cu care nu ne-am mai confruntat, sistemul imunitar are nevoie de mai mult timp pentru a ști cum să reacționeze.

Dacă avem deja anticorpi pentru un virus la care am fost expuși, aceștia sunt trimiși la luptă când respectivul virus reapare. Asfel apare imunitatea dobândită. Același principiu este folosit în cazul vaccinurilor.

Dacă mai mulți oameni sunt vaccinați sau dobândesc imunitate în fața unui virus, este mult mai greu ca populația să se îmbolnăvească, pentru că există imunitate colectivă.

Dar dezvoltarea anticorpilor după expunerea la un virus sau după vaccinare nu înseamnă că suntem total feriți de o nouă îmbolnăvire sau că vom fi protejați toată viața.

Unele virusuri, cum e cel al rujeolei, lasă o „amintire” puternică sistemului imunitar și, dacă am făcut boala sau am fost vaccinați, vom avea anticorpi tot restul vieții. Dar alte virusuri, cum e cel care provoacă banalul guturai, sunt „uitați” foarte ușor și putem răci din nou doar după câteva săptămâni.
Alte virusuri, cum e cel al gripei, ne invadează sistemul imunitar prin repetate mutații.

Nu există însă dovezi că noul coronavirus are mutații suficient de rapide pentru a avea nevoie de anticorpi diferiți în cazul unei noi expuneri. Pentru că este atât de nou, nu știm nici cât de „memorabil” e pentru sistemul imunitar. Nu e clar nici ce legătură există între severitatea bolii și nivelul de anticorpi dobândit.

În unele cazuri, anticorpii ne pot feri de o formă gravă a unei infecții, dar putem face o formă ușoară.

Aflarea acestor lucruri i-ar ajuta pe oamenii de știință să afle cum – și de câte ori – ar trebui să fie vaccinați oamenii împotriva noului coronavirus. De asemenea, am putea afla dacă un test de anticorpi pozitiv poate fi considerat drept o dovadă că am dobândit imunitate.

Sursa: Digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md