10:51:22 28.03.2024
Stiri

„JOS CU ȚARUL!” Proteste fără precedent împotriva lui Vladimir Putin

Actualitate 12.07.2020 16:34 Vizualizări2159 Autor: Ziarul National
„JOS CU ȚARUL!” Proteste fără precedent împotriva lui Vladimir Putin


Sâmbătă, un protest guvernamental fără precedent a izbucnit în orașul rusesc Khabarovsk. Mii de oameni s-au adunat în piața centrală și au strigat „Rușine Moscovei!”, „Putin este un hoț!” și „Jos cu țarul!”, referindu-se la președintele Vladimir Putin.

Oamenii sunt supărați după ce Serghei Furgal, guvernatorul popular al regiunii lor, a fost arestat, marți și a ajuns la Moscova, fiind acuzat de crimă, scrie euronews.com.

Autoritățile ruse susțin că Furgal este implicat în mai multe asasinate ale unor afaceriști în anii 2004 și 2005, înainte de cariera sa politică.

Furgal a apărut vineri în fața judecătorilor moscoviți și a fost reținut pentru două luni, înainte de proces.

În mod neobișnuit, poliția rusă nu a încercat să oprească protestele de duminică și nici nu au arestat vreun protestatar.

„L-am ales și doar noi îl putem judeca. Îl susținem și nu înțelegem motivul pentru care a fost dus la Moscova”, a declarat unul dintre susținătorii guvernatorului, prezent la proteste.

„Vreau să fie eliberat și să rămână în funcție. Niciuna dintre acuzații nu a fost dovedită. Îl susținem pe Furgal și cerem eliberarea sa”, a declarat un alt protestatar.

Alte proteste au erupt în orașe mai mici din regiune. Furgal l-a învins pe candidatul lui Vladimir Putin pentru funcția de guvernator, în alegerile de acum doi ani.

Victoria lui neașteptată a reflectat frustarea generală a populației față de politica lui Putin și a marcat începutul decăderii principalului partid de la Kremlin, Rusia Unită.

Protestul a fost cel mai semnificativ din ultimele decenii, la nivelul regiunii, care se află la opt ore de zbor cu avionul față de Moscova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md