(video) Pericol de inundații în mai multe localități din sudul țării. Salvatori, polițiști și localnici au construit diguri de protecție, pentru a proteja casele și semănăturile

Salvatorii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fortificat diguri de protecție în mai multe localități din sudul țării, pe parcursul ultimelor 24 de ore, pentru a proteja gospodăriile și terenurile agricole de posibile inundațiilor, în contextul Codului Galben de inundații, emis pentru perioada 10-15 iulie.

În localitatea Ghioltosu, raionul Cantemir, pe parcursul zilei de ieri a fost construit un dig de peste 300 de metri, cu înălțimea de 3 metri. Construcția are menirea de a proteja 48 de gospodării din localitate de riscul inundațiilor. Pentru desfășurarea lucrărilor de amploare au fost utilizate 26 de unități de tehnică grea, iar 25 de persoane, printre care salvatori, polițiști și reprezentanți ai autorităților au muncit pentru realizarea obiectivului.

„Pericolul este foarte mare, am depistat fisuri în digul de protecție al satului Ghioltosu, care sunt în continuă creștere. S-a luat decizia de a contrui un dig de protecție în cazul în care se va surpa cel construit în anii 60-70”, a menționat primarul comunei Țiganca, Petru Gandrabur.

Acțiuni de consolidare a barajelor au avut loc și în localitățile Văleni, Colibași și Vadul lui Isac din raionul Cahul. În satul Vadul lui Isac, specialiștii au blocat tubul de evacuare a apei din terasamentul căii ferate.

La Văleni, salvatorii în comun cu autoritățile au construit un dig pe o distanță de 20 de metri, pentru protejarea a 40 de hectare de semănături.

Intervenția angajaților IGSU a fost necesară și în satul Colibași, unde a fost construit un dig pe o distanță de 15 metri, pentru protejarea grădinilor din apropierea unui canal de evacuare a apelor, amplasat în nemijlocita apropiere a căii ferate. Aici specialiștii au utilizat 150 de saci cu argilă.

Totodată, IGSU continuă să monitorizeze situația din țară privind nivelul apei pe râurile Prut și Nistru, pentru prevenirea riscului de inundații.


Pub