Germania își apără interesele comune cu China, contra SUA. Despre ce au avertizat autoritățile de la Berlin

Germania, cea mai puternică economie a Uniunii Europene, își apără interesele cu China, autoritățile de la Berlin avertizând că nu trebuie luate măsuri împotriva guvernului chinez, în ceea ce privește situația din Hong Kong, scrie capital.ro.

Foto: beltandroad.news

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat, astăzi, că nu trebuie luate măsuri împotriva guvernului chinez în legătură cu acţiunile sale din Hong Kong, relatează DPA.

„A fost întotdeauna o politică a comunităţii occidentale, inclusiv a UE, ca relaţiile comerciale internaţionale să nu se bazeze exclusiv pe cât de democrată este o ţară”, a declarat Altmaier pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

El a subliniat că guvernul german este angajat în protejarea drepturilor omului, a căror respectare reprezintă o prioritate. „Am transmis acest lucru clar şi Chinei”, a spus ministrul, declarându-se „convins că ţări precum China vor avea succes din punct de vedere economic pe termen lung numai dacă sunt garantate principiile fundamentale ale statului de drept”.

Companiile germane din Hong Kong vor fi consultate

Guvernul german l-a „invitat” vineri pe ambasadorul Chinei, Wu Ken, la Ministerul de Externe pentru discuţii.

Secretarul de stat Miguel Berger a reiterat, la întâlnirea cu diplomatul chinez, poziţia Germaniei şi a exprimat îngrijorări că noua lege privind securitatea subminează autonomia Hong Kong-ului, potrivit Ministerului de Externe.

Companiile germane care operează în Hong Kong vor fi consultate în legătură cu noua lege, a spus Altmaier. „Trebuie să ne asigurăm că aceste companii şi angajaţii lor, indiferent de naţionalitatea lor, nu sunt în pericol”, a adăugat el.

Criticii spun că noua lege, care vizează secesiunea, răzvrătirea şi complicitatea cu forţe străine, este un atac asupra libertăţii discursului în acest oraş, care a fost zguduit de proteste antiguvernamentale.


Pub