Concurs pentru fotoliul de director al Biroului Național de Statistică. Cine sunt candidații

Mariana Colun
11/07/2020

Șapte persoane au fost admise la proba interviului în cadrul concursului pentru selectarea directorului general al Biroului Național de Statistică. Patru dintre acestea, s-au aflat la conducerea instituției în ultimii ani. Reporterii portalului Anticoruptie.md au radiografiat CV-urile celor șapte candidați și vă prezintă cine sunt aceștia.

Lucia Spoială

Lucia Spoială a fost directoarea generală a BNS timp de șapte ani, între 2009 și 2016. Ulterior, s-a implicat în politică, fiind președinta organizației de femei a PPEM. În 2019, timp de cinci luni a fost șefă-adjunctă, apoi șefă a Direcției organizarea activităților de instruire la CNAS. În prezent este masterandă la o universitate din România. 

Lucia Spoială se afla la conducerea BNS când a fost realizat recensământul populației și al locuințelor din 2014. Rezultatele acestuia au fost publicate cu o întârziere de câțiva ani. În iunie 2016, Procuratura municipiului Chișinău a anunțat că a inițiat o cauză penală pe faptul delapidării banilor alocați BNS pentru efectuarea recensământului. Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2013 - 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat şi realizat o schemă infracţională în vederea însuşirii mijloacelor băneşti, alocate pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor. Astfel, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensământului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decât cele destinate recensământului: schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat şi stocat în depozit, reînoirea bazei tehnice, genţi, scanere, condiţionere şi alte cheltuieli care nu ar fi fost necesare pentru acest proces.

Lucia Spoială declara atunci că toate cheltuielile care au fost făcute au fost aprobate în cadrul bugetului recensământului, în 2012. „S-a cumpărat tot ce a fost aprobat în buget, iar în cazul licitaţiilor au fost respectate toate prevederile", a subliniat Lucia Spoială. 

Marin Gospodarenco

Marin Gospodarenco a fost o perioadă șef al Biroului Național de Statistică. În afară de BNS, Gospodarenco a activat la Ministerul Finanțelor, Curtea de Conturi și un șir de companii private.
Între 2007 și 2010 a fost specialist principal al serviciului managementul proiectelor investiționale al Direcției Generale Datorii Publice, Direcția Finanțare Externă și Datorii de la Ministerul Finanțelor. În 2011 a fost director comercial la DoinaVin SRL. Din 2012 până în 2018 a fost șef al Direcției financiar-economice și evidență contabilă din cadrul BNS. În perioada februarie - mai 2016 a fost director general al BNS. Din 2018 până în prezent este șef al Direcției audit I a Direcției generale de audit V a Curții de Conturi.

Marin Gospodarenco a fost protagonistul unui scandal în mai 2016, când premierul Pael Filip i-a cerut să-și dea demisia, fiind nemulțumit de tergiversarea rezultatelor Recensământul locuințelor și populației din 2014. Atunci Gospodarenco a recunoscut într-un comunicat de presă că la efectuarea recensământului s-au comis greșeli. Presa a speculat că rezultatele nu se publică în mod intenționat, pentru a se ascunde numărul real al emigranților și al alegătorilor rămași în țară. În luna martie, Biroul Național de Statistică a cerut mărirea bugetului pentru a prelucra datele recensământului. Dar premierul Filip a dispus o anchetă pentru a se elucida cum s-au cheltuit aproape 80 de milioane de lei alocați deja.

Vitalie Valcov

Vitalie Valcov este în prezent la al doilea mandat de director general la BNS, funcție pe care o ocupă din iunie 2016, după demisia lui Marin Gospodarenco. Are o bogată experiență în domeniul statisticii. A activat la Direcția Centrală de Statistică a RSS Moldovenești din 1982 până în 1986. Ulterior, timp de cinci ani a activat la Centrul de Automatizare și Metrologie al Academiei de Științe, după care s-a angajat în calitate de vicedirector la Centrul Tehnico-Științific Interramural Progres. Apoi a activat în sectorul privat, timp de cinci ani. A ajuns la BNS în 1998, pe când instituția se numea Departamentul Analize Statistice și Sociologice, iar peste trei ani a fost promovat la funcția de director general, pe care a deținut-o până în 2008. Din 2010 până în 2016 a fost director general adjunct al BNS.

Oleg Cara

Oleg Cara are o experiență de 25 de ani în domeniul statisticii. Din 1990 până în 1995 a fost economist la o întreprindere privată, apoi, timp de doi ani, a fost șef de direcție în Departamentul Statisticii, reorganizat în Departamentul Analize Statistice și Economice. Ulterior, timp de trei ani a fost vicedirector general al acestei instituții. Între 2001 și 2013 a fost vicedirector general la Departamentul Statistică și Sociologie, reorganizat în BNS. Apoi, timp de doi ani a fost cercetător științific coordonator la Institutul Național de Cercetări Economice. Din octombrie 2015 până în prezent este statistician în Diviziunea Statistică a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Andrian Tataru este, în prezent, șeful Direcției generale statistica macroeconomică a BNS, funcție pe care o deține din iulie 2019. Și-a început cariera în 1997 la Baza de transport a setorului Centru, Regia Locativă. Din 2003 până în 2017 a fost manager logistică și dezvoltare la câteva întreprinderi private. Ulterior, timp de un an a fost inspector superior în direcția evidență și informare fiscală din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, iar apoi s-a angajat la Ministerul Finanțelor în calitate de consultant principal al Secției analiză și prognoză macrofinanciară din cadrul Direcției politici bugetare și sinteză bugetară.

Mihail Bologan

Mihail Bologan este doctor în economie, cu o experiență de 14 ani în diverse domenii, inclusiv consultanță pentru organizații internaționale, predare, antreprenoriat și societate civilă. Este fondatorul a trei companii care activează în domeniul cercetării, dezvoltării metodologiilor, colectării și analizei de date, prezentării și diseminării datelor. A oferit consultanță în domeniul statisticii și a colaborat cu Banca Mondială, PNUD, USAID Moldova, Soros Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent, Ambasada SUA, UNICEF, ASEM, FIDE și altele.

Igor Zeru a fost, din noiembrie 2011 până în ianuarie 2019, șeful direcției pentru statistică a raionului Soroca a BNS. Din ianuarie până în iulie 2019 a fost șef-adjunct al Centrului Regional pentru Statistică Nord al BNS.

Mariana Colun
11/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii