‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii din Basarabeasca cer declararea stării excepționale produsă de secetă

Fermierii din Basarabeasca cer declararea stării excepționale produsă de secetă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Seceta hidrologică și pedologică înregistrată de luni bune în unele raioane din sudul țării continuă să producă pagube importante fermierilor. În mare parte, aceștia au refuzat să recolteze culturile de toamnă, iar acum urmăresc cum vor evolua lucrurile la culturile de primăvară.

Una dintre cele mai grave situații este în raionul Basarabeasca, precum am menționat anterior, fermierii înregistrează pierderi de recoltă de peste 80%, iar ținând cont de faptul că nici câmpurile cu floarea soarelui sau porumb nu arată mai bine, fermierii cer autorităților declararea stării excepționale.

„Nu este real să mai schimbăm ceva. Am chemat și reprezentanți ai MADRM să vadă, a fost și ministrul agriculturii. La recoltarea grâului, aceștia s-au convins că situația e gravă. Când am pornit combina, au fost recoltate doar 100 kilograme de grâu per hectar, așa ceva n-a mai fost. Un spic are doar 2-3 boabe, și acelea șiștave”, susține Gheorghe Mațcu, șef Serviciul Agricultură și Alimentație Basarabeasca.

Fermierii din Basarabeasca au înaintat o scrisoare autorităților, solicitând acordarea vacanței la plata creditelor și dobânzilor, precum și compensarea pierderilor cauzate de calamități înregistrate în sectorul agricol.

Răspunsul MADRM:

„Solicităm declararea stării excepționale în regiunea noastră, situația nu se va mai îmbunătăți. Toți producătorii, de la mic la mare, și-au pierdut recoltele. Noi cerem intervenția autorităților și vom merge înainte până nu vom obține un răspuns. Situația de la Hâncești spre centru e puțin mai bună, dar la noi e oribil. A fost secetă hidrologică și pedologică, n-am avut apă, nu putem face nimic. Sperăm că autoritățile vor întreprinde măsuri cât mai curând, deoarece fermierii deja și-au pierdut speranța și răbdarea”, adăugat Gheorghe Mațcu.

Fermierii sunt în așteptarea soluțiilor concrete întreprinse de autorități.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›