Guvernul actual poate fi reformatat cu o singură condiție. Care ar fi aceasta, în opinia șefului statului

Șeful statului, Igor Dodon, declară că există o singură condiție în care poate fi schimbată componența actualului Guvern: formarea unei coaliții largi de guvernare, cu participarea PSRM, PD, PAS și a Platformei DA. Totodată, premierul Ion Chicu nu își va da demisia, însă chiar dacă acest lucru se va întâmpla, el va asigura interimatul funcției, până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în anul viitor.

Șeful statului consideră că în continuare este loc de dialog cu partidele de opoziție, însă doar cu cele antioligarhice: „Există o singură formulă de a schimba actualul guvern: coaliția largă PSRM, PD, Maia Sandu și Andrei Năstase. Dar când am venit cu așa propunere, Maia Sandu a sărit într-o roată”.

Totodată, Igor Dodon susține că Ion Chicu va rămâne în funcția de prim-ministru până la alegerile parlamentare anticipate: „Pentru a merge la anticipate, este o singură cale legală, demisia Guvernului, sau de bunăvoie sau cu votul a 51 de deputați. Toată opoziția aceasta spera foarte mult că se va întâmpla de bunăvoie. Domnul Chicu își va da demisia doar atunci când noi vom decide, toți împreună, că dizolvăm Parlamentul, pentru a declanșa alegerile parlamentare anticipate. Până atunci, Guvernul trebuie să lucreze eficient, și nu ca Guvern interimar. Dar chiar dacă pleacă Guvernul Chicu în demisie, prim-ministrul Chicu rămâne interimar până la numirea altui Guvern, adică până după alegerile parlamentare anticipate, în februarie - martie”.

Ieri, premierul Ion Chicu a reușit, din a patra încercare, să-și prezinte în plenul Parlamentului proiectul de asumare de răspundere pe mai multe proiecte de rectificare a bugetului, care prevăd majorarea salariilor medicilor, dar și acordarea de indemnizații unor alte categorii de persoane.

Anterior, Platforma DA s-a arătat deschisă pentru demiterea Guvernului Chicu și numirea unui alt executiv, însă au dat vina pe Partidul Acțiune și Solidaritate, precum că nu ar dori să susțină prin vot această inițiativă. La rândul său, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că nu vede oportună această schimbare, odată ce nu există voturi suficiente pentru susținerea unui nou Cabinet de miniștri, la etapa actuală.


Pub