Ștefan Vodă: Top 5 destinații, care te vor surprinde în Turul Redescoperă Moldova

Redescoperă Moldova a ajuns în cele mai de sud localități din Republica Moldova, unde au redescoperit oameni și locații de o frumusețe rară. Mai mult, pe lângă frumusețea naturală, am dat de locații care oferă un nivel al mâncărurilor la nivelul celor mai înalte standarde internaționale și aventuri captivante pentru orice vârste.

Foto: Redescoperă Moldova

„În raionul Ștefan Vodă am fost surprins de numărul destinațiilor active, fie că sunteți pescari sau amatori ai unor sporturi extreme sau pici care doriți să învățați să produceți și să pictați ceva din lut, trestie sau flori de câmp. Deocamdată, e una dintre cele mai bogate în aventuri destinații din expedițiile Redescoperă Moldova”, spune Iulian Bercu, inițiatorul campaniei Redescoperă Moldova.

Deci, top 5 atracții care au surprins echipa Redescoperă Moldova:

1. Vinăria Purcari și râul Nistru din această zonă

Purcari / Sursa:Redecoperă Moldova
Apus de soare la Purcari / Sursa:Redescoperă Moldova

Renumita destinație este arhivestită prin calitatea vinurilor din această zonă cu o istorie de câteva sute de an. Ne-au surprins activitățile de aici, în special, cazarea în cea mai neobișnuită și frumoasă camere de hotel din această regiune, sub formă de semisferă pe acoperișul vinăriei sau cele două camere sub formă de butoaie. În plus, plimbările cu bicileta de zeci de kilometri pe malul râului Nistru, plimbările cu barca pe cele două lacuri din preajma Vinăriei Purcari. Dar, cele mai neobișnuite experiențe sunt apusul de soare în viile Purcari și meniul restaurantului acestei vinăriei, care poate depăși cele mai înalte standarde internaționale, prin combinațiile neobișnuite de produse.

2. „Proaspăta” Pensiune La Tudora și Muzeul La Bunici

Muzeu / Sursa:Redescoperă Moldova
Pensiune / Sursa:Redescoperă Moldova
Camping / Sursa:Redescoperă Moldova

O locație fantastică pe malul Nistrului, cu zona de camping cu foișor de peste 10 oameni pe o poiană din imediata apropiere de râu. Tot aici, gazdele, vă pot produce cea mai gustoasă ciorbă din mai multe feluri de pește local, sarmale și alte produse. Dar cea mai prețioasă componentă a acestei pensiuni este Muzeul La Bunici – o casă de a strămoșilor gazdelor, cu sute de obiecte de epocă și cu posibilitatea de a produce pe loc obiecte din lut, a le arde și a le incondeia. La fel, pot fi produse obiecte din papură și coronițe din flor de câmp. Cei care vor să simtă adrenalina “luptei” cu știuca – o pot pescui chiar la câșiva metri de cort.

3. Pensiunea Turistică Casa Veche

Casa Veche / Sursa:Redescoperă Moldova
Pensiune / Sursa:Redescoperă Moldova

Mai multe camere în stil tradițional cu o terasă în vie, îmbrăcată în sticlă, care îți oferă posibilitatea să admiri via și colinile din jur, fara a fi deranjat de capriciile naturii. La fel, amatorii de adrenalină, pot face o tură cu bicicleta sau luntrea pe Nistru. Bucatele locale, în special, stilul local de coacere a plăcintelor, nu lasă pe nimeni să treacă pe alături.

4. Parcul Leuntea din satul Grădinița

Conac / Sursa:Redescoperă Moldova
Parc / Sursa:Redescoperă Moldova

Această localitate este un muzeu sub cerul liber. Satul Leuntea este una din cele mai vechi așezări din zona Nistrului de Jos a Moldovei. Moșia Leuntea, cu o suprafață de 3160 desetine (aprox. 3.445 ha), a fost cumpărată de boierul I. Katargi înainte de anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. În partea de sud-est a moșiei, Katargi a construit un conac, o casă de locuit pentru lucrători și beciuri pentru păstrarea vinului. Tot aici descoperiți un stejar de peste 400 de ani și o fântână impresionantă din piatră, din secolul XIX, cu o adâncime de peste 20 d emetri și o rază de peste 8 metri.

5. Satul Talmaza, “Nistrul Chior” și Pădurea Turcească

Nistrul / Sursa:Redescoperă Moldova

Marea parte a moșiei satului este străbătută de râul Nistru. Starița „Nistrul Orb” numită de localnici și „Nistru Chior” (Adanaua, Doi frați, Jidranu), merită să fie vizitată pentru că reprezintă vechea albie a Nistrului. Aici flora și fauna de baltă s-au păstrat intacte, așa cum au fost acum două secole, în preajmă fiind și o frumoasă pădure de baltă. Tot aici se găsește și o porțiune din vechea „Grădină Turcească”, probabil una dintre primele zone naturale protejate din Europa, unde cu câteva secole în urmă administrația turcă a interzis exploatarea pădurii de către băștinași, pentru a o ocroti și a-i spori bogăția.

Campania „Redescoperă Moldova” este lansată în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și în parteneriat general cu companii private - lideri în domeniile de activitate și reprezentanți ai sectorului neguvernamental. Promovarea destinațiilor de călătorie în proiectul „Redescoperă Moldova” este susținută de Agenția Investițiilor, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UKaid și Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova.

Proiectul este desfășurat cu suportul financiar al partenerilor generali Moldova-Agroindbank, Vinăria Purcari și Kaufland Moldova. Expedițiile sunt organizate în parteneriat cu importatorului automobilelor VOLVO în Republica Moldova și Redescoperă Moldova sunt susținute de partenerii tehnici ai proiectului, rețeaua de magazine DARWIN și rețeaua de stații PECO - Avante Moldova.

Partenerii media ai campaniei Redescoperă Moldova: UNIMEDIA.INFO


Pub