Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam 50% dorință de activitate, nu suficient pentru a lua decizii importante. Totul părea să meargă rău, deoarece 1% din voință necesita reabilitare. Lucrurile se precipitau și la Guvern, unde, din cauza apatiei Parlamentului, exista o dorință de a trânti tot jos și zice – GATA, AJUNGE Parlament! Nu se mai poate. Dacă se menținea acel ritm de luni dimineața, de la începutul săptămânii, cel mai probabil, azi era să avem o țară fără guvern. Dar, nu a fost să fie. Să le luăm pe rând. 

Săptămâna care se încheie a fost promisă drept una „fierbinte” de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Nici asta n-a fost să fie, poate doar în termometre. Pentru că vineri, când ajungem la sfârșitul acestei săptămâni, avem și guvern, și aparent o majoritate funcțională în Parlament, și o opoziție care vrea să comploteze o moțiune de cenzură care să dea jos guvernul, ceea ce este și job-ul său de zi cu zi, așa că, it’s okay. 

Luni, 6 iulie

A început cu un mesaj bun și anume că deputatul socialist, Ștefan Gațcan, care de câteva zile tot trimitea mesaje că „totul este bine, nu sunt sechestrat”, a mai dat semn de viață. Mesajul, care venea înainte de ședința Parlamentului din acea zi nu a putut fi folosit, spre dezamăgirea cuiva, drept „dovadă a prezenței” sale măcar cu sufletul și spiritul. Astfel, cea de-a treia tentativă de a consuma angajarea răspunderii guvernului a eșuat. Prima dată (joi, 2 iulie) au fost 49 de deputați. A doua oară (vineri, 3 iulie) numărul nu s-a schimbat. Nici a treia oară n-a fost cu noroc, contrar proverbului. Drept replică, Ion Chicu, a numit-o pe lidera PAS, Maia Sandu, „țâfnoasă”. În continuare, dăm definiția din dex a acestui cuvânt – „care este întotdeauna gata de ceartă și: arțăgos (3), certăreț (1). 3 (D. oameni) Care se supără repede Si: irascibil, supărăcios. 4 (D. oameni) Capricios. 5 (D. oameni) Arogant.”. 

Știri din lumea gadgeturilor. ProMoldova și-a lansat o campanie care se cheamă „pleacă.com”, adresată lui Igor Dodon pentru ca acesta să… (tobele) … plece. Site-ul include și un joc, unde Dodon trebuie să colecteze mai multe pungi și să… plece, iar ca instrument esențial al campaniei este cea mai eficientă unealtă politică din univers – o petiție online!  

Marți, 7 iulie

Știri din legislația Constituțională. Marți Curtea Constituțională a decis, incredibil, că ceea ce e scris în Constituție este lege. 

Deputatul socialist Vasile Bolea întreba dacă se pot organiza alegeri parlamentare simultane cu cele prezidențiale. Pe scurt, nu se poate, și nici legea nu permite. Asta în primul rând pentru că ONG-urile din domeniul electoral au avertizat că cele două organe politice sunt prea diferite pentru a organiza alegeri în aceeași zi. Totodată, era prea târziu de organizat alegeri anticipate parlamentare. Pentru ca asta să fie posibil, demisia lui Chicu ar fi trebuit să vină cel târziu la începutul lunii iunie. Astfel, dacă era atunci, mai trebuia până pe 1 septembrie să nu avem guvern, pentru a dizolva Parlamentul, și a doua zi să înceapă campania electorală, ceea ce e mult prea devreme, pentru a avea loc odată cu alegerile din 1 noiembrie. 

Mai mult, în Constituție există și mențiunea că în ultimele 6 luni de mandat ale Președintelui, Parlamentul nu poate fi dizolvat. De ce? Simplu. Cineva trebuie să rămână la conducere tot timpul. 

Miercuri, 8 iulie

Deznodământul de la Parlament a fost deznodat, când brusc, spre seară, în spațiul public au apărut mai multe informații că deputatul (la ora aia încă nu era al cui este), Ștefan Gațcan s-a întors în țară. În dimineața zilei de miercuri, în presa din România au apărut imagini cu el și un bagaj, iar la întrebarea ce va face el a zis „că revine acasă și că va face declarații în Parlament”. 

În acea seară de miercuri s-a mai întâmplat ceva minunat. După o emisiune de la TV8, unde a fost invitat Ion Chicu, a doua zi, dimineața, aflăm că Vitalie Dragancea, consilierul pe comunicare a premierului, a demisionat. El a intrat în gura presei prin faptul că a spus că respectă mass media „până în glande”. 

Joi, 9 iulie

Joi a fost zi de ședință. Mai multe detalii despre ședință găsești aici. Ceea ce este de notat în plus față de ședința de joi este că majoritatea Parlamentară deocamdată s-a stabilizat la 51 de deputați. În continuare rămân în tabăra guvernării 37 de socialiști, 13 democrați și un deputat independent, Alexandru Oleinic, ales pe o circumscripție din Transnistria în condiții pe care mulți experți le-au calificat drept suspecte. 

„Hemoragia” de deputați ai alianței pare a fi oprită, pe moment, iar parlamentarii de la guvernare au în continuare doar două soluții. Prima – fie propun proiecte de legi care să obțină votul opoziției, și anume prin faptul că nu sunt controversate. A doua – se organizează ședințe când toți cei 51 de deputați pot veni. E drept, mai răruț, dar este o practică cunoscută. 

Vineri, 10 iulie 

Au apărut primii „muguri” ai copacului care va pune în umbră la toamnă tot spațiul politic – campania electorală. Octavian Țîcu, președintele PUN, a anunțat că va participa sigur la Parlamentare. Totodată, acesta a spus în cadrul aceleiași emisiuni că moldovenii nu sunt gata să voteze pentru o femeie în funcția de președinte. Poate ar fi de corectat, și de precizat că potrivit ultimelor sondaje, acești „moldoveni” sunt puțin peste ⅓ din respondenți, ceea ce înseamnă că ⅔, nu au nici o problemă cu acest lucru. 

Și încă o știre din lumea gadget-urilor. Candidatul la funcția de președinte, Andrei Năstase și-a lansat o aplicație pentru telefon mobil. Experții încă mai analizează utilitatea acesteia. 

Între timp, în Moldova

Cât aleșii poporului s-au ocupat cu lucruri serioase și importante, în Moldova au fost infectați cu COVID-19 alți 852 de cetățeni, iar alți 39 au decedat ca urmare a acestuia. 

Totodată, salvatorii încă muncesc pentru întărirea digurilor de protecție din țară. Au fost capturate 10 mii de pastile de ecstasy, care ar fi urmat să „ajungă în zonele de agrement”. Câteva zeci de bătrîni s-au îmbulzit din prima zi pentru a depune o cerere de reexaminare a pensiilor în primele zile din luna iulie. 

Și în această săptămână, un magistrat, demis în urmă cu 11 ani a fost restabilit în funcție, iar statul ar urma să-i plătească drept restanță salariile neprimite în perioada cât timp a lipsit din funcție. Este vorba de 4 milioane de lei. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.