14:45:33 28.03.2024
Stiri

Cetățenii R. Moldova au cumpărat în acest an mai PUȚINE apartamente: 80% dintre tranzacții vizează locuințe din Chișinău. Cât a ajuns să coste un metru pătrat

Actualitate 10.07.2020 11:44 Vizualizări1368 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova au cumpărat în acest an mai PUȚINE apartamente: 80% dintre tranzacții vizează locuințe din Chișinău. Cât a ajuns să coste un metru pătrat


După o creștere fără precedent în ultimii doi ani, piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat, în trimestrul doi al acestui an, o scădere de 36%.

Astfel, în trimestrul II al anului 2020, au fost înregistrate 4,1 mii de tranzacții de vânzare/cumpărare a apartamentelor, cu 36% mai puțin decât perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii de tranzacții.

Expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că aceasta este valoarea minimă din ultimii trei ani și că, de fapt, piața imobiliară a revenit la parametrii obișnuiți de până la bumul imobiliar din 2018-2019.

În anul 2019 au fost efectuate 28,7 mii de tranzacții cu apartamente, record absolut pentru R. Moldova și dublu față de media anuală obișnuită, care în ultimii ani a fost de 14 - 15 mii de apartamente anual.

Expertul mai menționează că în ultimii ani se înregistrează o concentrare din ce în ce mai mare a vânzărilor de apartamente în municipiul Chișinău. În prezent, 80% dintre tranzacțiile imobiliare cu apartamente au loc în municipiul Chișinău, față de 60% acum zece ani.

Veaceslav Ioniță mai afirmă că reducerea numărului de tranzacții a influiențat și creditele ipotecare. Astfel, în trimestrul II au fost procurate 1,2 mii de apartamente prin ipotecă, de 2,3 ori mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Procurarea prin ipotecă a atins nivelul minim din ultimii 4 ani.

„Dar și aici trebuie să menționăm că tranzacțiile actuale sunt similare celor de până la bumul imobiliar din 2018-2019”, afirmă expertul.

Expertul adaugă faptul că, dacă ne uităm la rapoartele băncilor comerciale, putem observa că soldul creditelor în domeniul construcțiilor s-a dublat în ultimii doi ani.

În Republica Moldova a fost înregistrată o creștere fără precedent de 40-50% anual a creditelor ipotecare. Chiar și acum, în plină criză, când soldul creditelor bancare deja înregistrează scădere, creditele ipotecare nu doar că nu scad, dar înregistrează și niște creșteri minore.

Veaceslav Ioniță mai spune că prețul apartamentelor în municipiul Chișinău s-a redus cu 4,5% față de anul trecut.

După criza imobiliară din 2008, prețul apartamentelor a scăzut în întrega lume, dar totuși este greu să găsești o țară unde ele au căzut 12 ani la rând. În 2019, chiar a fost înregistrată o mică creștere de prețuri, dar care a durat doar jumătate de an.

În prezent, prețul mediu de comericalizare a unui apartament în municipiul Chișinău este de 509 euro per metru pătrat, o valoare egală cu cea de acum 15 ani.

Ultima dată, așa prețuri mici au fost înregistrate în anul 2005, dar de atunci veniturile în euro ale populației au crescut de aproape cinci ori. În prezent, salariul mediu anual se apropie de cinci mii euro, față de o mie de euro în anul în 2005, calculează Ioniță.

În opinia lui Veacselav Ioniță, piața imobiliară în acest an va scădea comparativ cu 2019, dar va fi mai ridicată decât nivelul mediu din ultimii 10 ani.

Mai multe detalii despre piața imobiliară din R. Moldova găsiți AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md