19:04:13 25.04.2024
Stiri

AVIA INVEST: Guvernul minte, contractul de concesionare nu este reziliat și nici nu-l poate rezilia cineva

Actualitate 10.07.2020 17:00 Vizualizări1868 Autor: Ziarul National
AVIA INVEST: Guvernul minte, contractul de concesionare nu este reziliat și nici nu-l poate rezilia cineva


Compania „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), dezminte informațiile cu privire la rezilierea contractului de concesionare.

„Compania „Avia Invest” a primit doar o notificare de la Agenția Proprietății Publice (APP) despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, invocând neprezentarea poliței de asigurare, iar acțiunile APP sunt o nouă tentativă de a executa comenzile personale ale lui Dodon de a desface contractul cu orice preț. Afirmațiile sunt o minciună absolută și obraznică. Procedura propriu-zisă de reziliere a contractului este una juridică de lungă durată și „Avia Invest” dezminte informațiile și nu consideră o notificare ca un fapt împlini", se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Mai mult, „Avia Invest” constată cu „amplificarea atacurilor la adresa companiei".

„Acestea sunt orchestrate personal de Igor Dodon, care a demonstrat că nu se va opri în fața nici unei ilegalități pentru a-și realiza scopul de a prelua controlul la acest obiectiv în care s-au făcut investiții imense și a fost modernizat în ultimii ani. În acest context, informăm opinia publică, investitorii străini, dar și organizațiile internaționale despre abuzuri fără precedent pe care nu și le-a permis nici o țară", scrie sursa citată.

Presiunile autorităților asupra „Avia Invest” au fost atât de uriașe încât companiile de asigurări din R. Moldova refuză să semneze o poliță de asigurare pe care „Avia Invest” trebuie să o prezinte anual, se arată în comunicat.

„În această situație, „Avia Invest”, fiind un investitor de bună credință, a încheiat o astfel de poliță de asigurare cu o renumită companie de asigurări din Federația Rusă și a prezentat actele necesare autorităților de resort de la Chișinău.

Însă APP refuză să recunoască polița de asigurare, invocând că aceasta este perfectată în afara R. Moldova, asta chiar dacă așa proceduri sunt perfect legale. O asemenea atitudine a autorităților confirmă încă o dată că la adresa companiei noastre sunt create obstacole artificiale de a găsi un motiv pentru rezilierea contractului de concesionare".

„Avia Invest” a reiterează că este o companie solvabilă, care își exercită activitatea în strictă conformitate cu legislația și cu prevederile contractului de concesionare.

„Presiunile la care este supusă au la bază interesele economice personale ale lui Igor Dodon, care nu se arată deranjat de faptul că prin această atitudine a transformat R. Moldova într-o zonă roșie pentru investitorii internaționali, inclusiv cei din Rusia, pe care șeful statului îi cheamă să facă afaceri.

Este cu atât mai inexplicabilă atitudinea lui Igor Dodon, care se declară prieten al Rusiei și al mediului de afaceri rus, față de o poliță de asigurare semnată cu o companie din Rusia. Prin acest comportament, Igor Dodon pune la îndoială orice act emis de companiile din Rusia și recunoașterea acestora pe teritoriul R. Moldova, ceea ce provoacă mari îngrijorări și rezerve pentru colaborarea business-ului rusesc cu partea moldovenească. Este clar că Igor Dodon, prin comportamentul său, demonstrează un comportament inamical față de mediul de afaceri și cetățenii ruși".

Compania mai avertizează că R. Moldova ar putea să fie obligată să plătească daune de circa un miliard de dolari.

„La fel, este evident faptul că, pentru acest furt, Igor Dodon este gata să admită ca din bugetul de stat să fie achitate 900 mil. USD - suma revendicată de „Avia Invest” în cauza împotriva R. Moldova de la Curtea de Arbitraj Internațional.

„Avia Invest” își reiterează angajamentul de a gestiona și în continuare într-un mod competent și profesionist Aeroportul Internațional Chișinău. Compania „Avia Invest” va continua investițiile pentru a-l menține în topul celor mai dezvoltate aeroporturi din regiune, top în care a intrat în ultimii ani, după concesionarea sa", conchide sursa citată.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md