16:25:35 18.04.2024
Stiri

EXPERIMENTUL care durează deja de un SECOL! Toți ȘTIU ce se ÎNTÂMPLĂ și vor să CONTINUE încă 100 de ANI!

Actualitate 10.07.2020 17:00 Vizualizări1568 Autor: Ziarul National
EXPERIMENTUL care durează deja de un SECOL! Toți ȘTIU ce se ÎNTÂMPLĂ și vor să CONTINUE încă 100 de ANI!


Smoala este un nume care acoperă o gamă mai largă de materiale care sunt folosite în viața de zi cu zi și peste care avem tendința de a le ignora. În 1927, profesorul Thomas Parnell a gândit un experiment prin care să demonstreze calitățile neobișnuite ale acestor materiale, notează Atlas Obscura, citat de descopera.ro.

Cercetătorul a ales pentru experimentul său bitumul, un material folosit în construcția străzilor. la temperatura camerei acesta pare a fi un solid care poate fi distrus prin aplicarea unei forțe mecanice. Profesorul avea însă o teorie diferită, bitumul este, în realitate, un lichid foarte vâscos.

Pentru a-și dovedi teoria, profesorul Thomas Parnell a decis să creeze un experiment care să care să pună în evidență vâscozitatea bitumului. Astfel, el a topit bitum și la pus într-un flacon sigilat.

Trebuie să precizăm faptul că în cadrul acestui experiment răbdarea joacă un rol extrem de important și din această cauză, Parnell a așteptat trei ani până a desigilat flaconul. Această parte a studiului a fost realizată în 1930, iar de atunci, bitumul se află sub un clopot de sticlă, suspendat la câțiva centimetri de un pahar.

Thomas Parnell a murit în anul 1948 și în timpul vieții sale acesta a reușit să vadă formându-se și căzând în pahar doar două picături de bitum, în 1938 și în 1947.

În prezent, conform site-ului Universității Queensland, Australia, unde se desfășoară experimentul, au căzut doar nouă picături și urmează o veghe de aproximativ zece ani până la formarea și căderea celei de a zece picături de bitum.

Experimentul picăturii de smoală a reușit să intre în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai lung experiment de laborator din lume. Acesta a reușit să demonstreze faptul că bitumul are o vâscozitate de 230 de miliarde de ori mai mare decât cea a apei.

Cercetătorii sunt de părere că materialul rămas în flacon ar putea asigura cel puțin încă 100 de ani de funcționare a acestui experiment.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md