12:52:45 19.04.2024
Stiri

Premierul Ion Chicu o înțeapă pe Maia Sandu care și-ar asuma debursarea banilor europeni către R. Moldova: „Guvernul care a gestionat lucrurile în vara anului 2019 nu a îndeplinit nicio condiționalitate”

Actualitate 10.07.2020 18:51 Vizualizări2357 Autor: Ziarul National
Premierul Ion Chicu o înțeapă pe Maia Sandu care și-ar asuma debursarea banilor europeni către R. Moldova: „Guvernul care a gestionat lucrurile în vara anului 2019 nu a îndeplinit nicio condiționalitate”


Premierul Ion Chicu a mulțumit Uniunii Europene pentru decizia luată astăzi de a debursa cele 30 de milioane de euro, inclusiv zece milioane grant, care reprezintă cea de-a doua tranșă din asistența macro-financiară oferită R. Moldova.

Banii ar urma să ajungă în R. Moldova până la finele lunii curente.

Prim-ministrul susține că „R. Moldova a îndeplinit condiționalitățile” pentru ca acești bani să vină la Chișinău, nu unii „candidați la funcția de președinte”, răspunzându-i astfel Maiei Sandu, care a declarat ieri că „după luni de insistență din partea noastră, majoritatea parlamentară și guvernul lui Dodon au binevoit să-și dea votul pentru o parte din angajamentele pe care le avea Republica Moldova pentru obținerea acestor bani”.

CITIȚI și DECLARAȚIE // Din cauza lui Dodon și a guvernului său, R. Moldova a RATAT „un cadou de 400 de milioane de lei” din partea UE

„Decizia de debursare a fost luată ca umare a îndeplinirii de către R. Moldova, repet - R. Moldova, nu guverne, nu candidați la funcția de președinte, dar de R. Moldova - a condiționalităților stabilite încă în anul 2017 pentru tranșa a doua, dar și a celor opt condiționalități suplimentare pe care UE le-a înaintat deja Guvernului, în februarie 2020”, a declarat Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă susținute în această seară la Guvern.

Pe lângă Maia Sandu, Chicu a ținut să înțepe și europarlamentarii care au criticat activitatea Guvernului său, citându-l pe comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, care a spus inclusiv că „UE este alături de cetățenii R. Moldova în aceste vremuri dificile”.

„După cum vă amintiți, în 2017, când a fost agreat cu UE acest program de asistență financiară, el prevedea trei tranșe - tranșa a doua va fi debursată acum, tranșa a întâia a fost debursată în octombrie 2019, dar R. Moldova a îndeplinit condiționalitățile în 2017 - 2018, nicicum în 2019. Tranșa a treia este ratată, pentru că R. Moldova nu a reușit să îndeplinească acele condiționalități pe parcursul anului 2019. Din păcate, niciunul dintre cele trei guverne care au fost în 2019, incvlusiv cel care a gestionat lucrurile vara, nu a îndeplinit nicio condiționalitate pentru tranșa a treia”, a adăugat Chicu.

CITIȚI și VIDEO // „Natalia Morari mă roagă să NU o semnez”: În ziua în care UE a alocat R. Moldova 30 de MILIOANE de euro, Dodon se gândește dacă să mai promulge legea care reprezintă o condiționalitate pentru debursarea acestei sume

Oficialul a declarat că legislația cu privire la achizițiile publice și la contracararea spălării banilor a fost adoptată de către Cabinetul său.

Ion Chicu și-a exprimat speranța că în scurt timp vor fi demarate negocieri pentru un nou program de asistență macro-financiară cu UE, informând că Bruxellesul urmează să acorde R. Moldova în viitorul apropiat 100 de milioane de euro pentru combaterea consecințelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, autoritățile au demarat negocieri cu FMI în privința încheierii unui nou program pe trei ani în sumă de peste jumătate de miliard de dolari, dintre care 85% pentru suport bugetar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md