Linkuri accesibilitate

Proteste antiguvernamentale la Sofia


Protestul a fost provocat de perchiziții la Președinție și arestarea a doi consilieri, în cadrul unor anchete considerate de opoziție ca fiind orchestrate de puterea executivă.

Corespondența zilei de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

În pofida interdicției adunărilor publice în cadrul măsurilor antiepidemice, mii de protestatari au blocat joi, 9 iulie, centrul Sofiei, cerând demisia premierului Boiko Borisov și a procurorului general Ivan Gheșev.

Protestul a fost provocat de perchiziții la Președinție, efectuate de procurori și polițiști și de arestarea a doi consilieri prezidențiali în cadrul unor anchete considerate de opoziție ca fiind orchestrate de puterea executivă prin noul procuror șef Ivan Gheșev.

Procurori și polițiști sub protecția serviciului de pază al procuraturii au perchiziționat cabinetul consilierului prezidențial pentru apărare Ilia Milușev - anchetat, iar apoi arestat pentru încălcarea legislației care reglementează folosirea documentelor secrete. În cabinetul acestuia au fost găsite patru documente ale Serviciului de informații externe. Jandarmi și polițiști au blocat toate intrările Președinției timp de cinci ore.

Împreună cu unul din cei mai bogați oameni de afaceri - producătorul de baterii electrice și uleiuri de motor Plamen Bobokov -, un alt colaborator al lui Radev, secretarul prezidențial Plamen Uzunov a fost arestat sub acuzația de trafic de influență. În dosar apare și numele primului ministru Borisov, care a recunoscut că a primit, ca și Uzunov, SMS-uri și a avut întâlniri cu omul de afaceri.

Bobokov a făcut lobby pentru doi candidați la funcția de ambasador în țări africane în care are afaceri. În Bulgaria însă nu președintele propune numirea de ambasadori, ci ministrul de externe. Șeful statului poate respinge sau nu pe cei propuși.

Mii de simpatizanți ai opoziției de dreapta, a celei de stânga și ai noului partid al actorului Slavi Trifinov, care se află pe locul trei în topul popularității, au scandat „Demisie” și „Mutrele-afară”, îndemnuri conținute în cuvântarea rostită în Piața Președinției de șeful statului Rumen Radev. Adresându-se protestatarilor, președintele țării a mai spus: „De voi depinde să izgonim mafia din puterea executiva și din procuratura folosită drept instrument de represiuni politice.”

Situația seamănă cu cea de la Belgrad, numai că la Sofia se protestează într-un mod pașnic, nu împotrivă, ci în apărarea instituției prezidențiale – practic, singura în afară controlului primului ministru, după cum a constatat prof. Evgheni Dainov.

Un alt politolog, Părvan Simeonov, a constatat că s-a ajuns la cel mai rău scenariu pentru actuala putere – toți opozanții săi au constituit o coaliție neformală.

Demonstrațiile antiguvernamentale vor continua și azi. Bulgaria a intrat într-o gravă criză în care pentru prima dată opoziția este unită împotrivă corupției și abuzul de putere la nivel înalt.

Primul ministru a văzut în evenimente o tentativă din partea opoziției de a împiedica intrarea Bulgariei în mecanismul ERM2 – sala de așteptare a zonei euro. Decizia este așteptata azi. El a avertizat că orice acțiune împotriva sa va putea provoca un răspuns la fel de tare.

Partidul primului ministru GHERB va organiza un contraprotest în sprijinul guvernului.

XS
SM
MD
LG