Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Instabilitate politică și un sprijin din partea UE


O săptămână frământată se încheie la Chişinău, dar care, iată, se isprăvește cu o ştire bună și anume cu cea referitoare la aprobarea de către Comisia Europeană a eliberării celei de a doua tranșe de 30 de milioane de euro din ajutorul macro-financiar pentru R. Moldova de 100 de milioane. Partea proastă a veștii este că alte 40 de milioane nu vor mai fi acordate, pentru că Moldova nu și-a îndeplinit toate angajamentele asumate. Prima tranșă din aceste 100 de milioane, tot de 30 de milioane, fusese acordată Moldovei anul trecut, pe vremea guvernului Maiei Sandu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:50 0:00
Link direct



Să precizăm că tranșa a doua este alcătuită din 10 milioane de euro sub formă de grant și 20 de milioane de euro sub formă de împrumut pe termen lung cu dobândă scăzută. Analistul politic Nicolae Negru se arată convins că este meritul Bruxelles-ului că această asistență va ajunge în bugetul Republicii Moldova:

Nicolae Negru: „Este meritul Bruxellesului, acum nu putem să spunem că e un merit al guvernării, fiindcă situația e, într-adevăr, gravă din punct de vedere economic, social. Avem un deficit enorm bugetar, ajunge degrabă la 20 de miliarde de lei, trebuie să se mențină această guvernare, așa cum este, pe linia de plutire. Bruxellesul nu dorește rău cetățenilor, le-a întins această mână cetățenilor Republicii Moldova.”

Nicolae Negru
Nicolae Negru

Europa Liberă: Ne amintim declarația pe care o făcea șeful guvernului, Ion Chicu, spunând că, dacă vin banii de la Bruxelles, imediat vor veni și banii din Federația Rusă. Credeți că prima tranșă din acea linie de creditare de jumătate de miliard de euro ar putea să ajungă 200 de milioane de euro în Republica Moldova?

Nicolae Negru: „De la ruși?”

Europa Liberă: De la ruși.

Nicolae Negru: „Deocamdată, am auzit că se negociază. Acest împrumut nu poate fi acceptat de Republica Moldova din alte considerente, nu e punctul 7 sau punctul 8, sau care punct acolo. Rusia își ține trupele pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinței Chișinăului.”

Europa Liberă: Ambasadorul rus a spus că nu există condiții ca Rusia să-și retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova.


Nicolae Negru: „E o declarație de o obrăznicie nemaipomenită. Până acum așa, deschis, nu se spunea niciodată că nu-și va retrage trupele, că nu există condiții. Ce fel de condiții trebuie să existe? Mai înainte, cel puțin, se formula găsirea unei soluții politice, acum nici asta măcar. El vorbește despre interesele Rusiei aici și că există 200 sau câte mii de cetățeni ruși în Republica Moldova și Rusia îi va apăra. Deci, pentru asta are nevoie ea de trupele sale pe teritoriul Republicii Moldova. Pe mine mă miră tăcerea Ministerului de Externe. De ce prim-ministrul, președinția - nici nu ne mai așteptăm de la președinție -, dar de la Ministerul de Externe, fiindcă e o declarație foarte serioasă și, mai ales, e vorba de ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, cel care în fiecare 5 minute se întâlnește și nu știu ce-i spune lui Dodon, și noi nu reacționăm. Dl Pavel Filip, PD-ul? Pavel Filip spunea ceva iarăși la o televiziune...”

Europa Liberă: La TVR...

Nicolae Negru: „...dar n-am văzut o declarație. El care se laudă tot timpul că, datorită lui s-a adoptat Rezoluția Adunării Generale a ONU privind retragerea necondiționată, de altfel, a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, acum tace. De ce tace d-lui?”

Europa Liberă: Și PD-ul este în coaliție cu socialiștii...

Nicolae Negru: „Da, și PD-ul se află la guvernare, și Ministerul de Externe este al lui, reprezintă acest partid. Lucruri ciudate se întâmplă și se întâmplă tocmai în condițiile în care la guvernare se află pretinșii stataliști, cei care consideră că Republica Moldova are viitor, cei care apără, în fiecare secundă se uită cu mult zel la ce se face dincolo de Prut, de exemplu, dar iată că scapă unele lucruri foarte importante care se produc dincolo de Nistru.”

Aurelia Peru
Aurelia Peru

În altă ordine de idei, cabinetul condus de Ion Chicu a reușit, după trei încercări eșuate săptămâna trecută, să-și asume răspunderea în parlament pentru un pachet de legi care include și rectificarea bugetară forțată de actuala criză de coronavirus. Opoziția are trei zile la dispoziție să înainteze o moțiune de cenzură, dar, într-un interviu cu Europa Liberă, lidera PAS, Maia Sandu, declara că nu ar fi suficiente voturi ca să existe certitudinea că s-ar putea demite și putea numi un guvern care să aibă susținere politică credibilă.

Politologul Aurelia Peru-Balan crede însă că această majoritate din legislativ atârnă de un fir de ață.


„Această săptămână a fost marcată, în principal, de asumarea responsabilității de către Guvernul Chicu și finalul care s-a consumat ieri în Legislativul de la Chișinău. Să zicem așa, o victorie partajată deja între guvernare și între opoziție. În aceste 72 de ore, opoziția va fi cuminte și va lăsa în pace guvernarea să-și implementeze inițiativele legislative, dar bănuiesc eu că săptămâna fierbinte, pe care o prevestea președintele Dodon săptămâna curentă, se amână pentru săptămâna viitoare, pentru că, din declarațiile opoziției parlamentare, am înțeles că, după consumarea celor 72 de ore, totuși opoziția, în principal mă refer la cele două componente ale Blocului ACUM, intenționează să depună o moțiune de cenzură. Prin urmare, cred că încă Cabinetul Chicu este destul de vulnerabil.”

Europa Liberă: Mandatul dlui Gațcan e mandatul decisiv?

Aurelia Peru-Balan: „Eu nu știu acum al cui este mandatul decisiv – al dlui Gațcan sau al dlui Oleinic, nu știu cine este al 51-lea deputat de „aur”, primul sau celălalt, dar aceste mișcări, să le zic așa, lipsite de transparență au schimbat ad-hoc scenariile în legislativ.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG