(podcast) #sexplicații în rusă. Cât de mult te îngrași dacă iei pastile contraceptive și de ce nu trebuie să iei pilulele care i se potrivesc prietenei

sexplicații

O dată în trei săptămâni noi vorbim în podcast-ul #sexplicații despre subiectele sensibile și tabu din societate. În această ediție vorbim despre pastilele contraceptive și pastilele de contracepție urgentă. Deși majoritatea persoanelor cred că pastilele contraceptive se administrează doar pentru a preveni o sarcină nedorită, nu e chiar așa. Indicațiile utilizării acestui tip de pastile pot fi diverse.

Dacă despre menstruație se discută superficial în școli, atunci despre sănătatea reproductivă și pastilele contraceptive nici nu se pomenește. Într-un final, ajungem la faptul că prietenele sau „vecinii” sunt cei care le prescriu tinerelor pastilele contraceptive.

Indiferent dacă ai început sau nu viața sexuală, medicii îți pot prescrie pastile contraceptive? De ce? Pentru că aceste pastile sunt indicate nu doar pentru a preveni o sarcină nedorită. Nicoleta, o tânără din Stânga Nistrului, a început să administreze pastilele de contracepție planificată la indicația medicului ginecolog, pentru că avea probleme de sănătate. Pastilele și-au făcut efectul și tânăra s-a tratat. Totuși, Nicoleta a avut mai multe reacții adverse din cauza cărora voia să lase pastilele și să renunțe la tratament.

Despre pilulele contraceptive circulă o mulțime de mituri cum ar fi că tinerele se îngrașă sau rămân infertile, dar și despre modul de administrare a acestora. Atâta timp cât societatea trece sub tăcere existența acestor pastile, miturile și falsurile prind contur, și se propagă cu o viteză de invidiat după scenariul telefonului stricat. Ne-am propus să discutăm cu Galina Lesco, medică ginecologă în cadrul Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita”, despre pastilele de contracepție planificată și cele de contracepție urgentă, diferența dintre ambele tipuri, riscurile acestora și beneficiile pe care le au. 

În ediția următoare, vorbim despre poluțiile nocturne sau, cum li se mai spune, „visuri umede”: din ce cauză ele apar, cum trebuie să reacționăm la acestea și care sunt miturile legate de ele.

Tinerii de la The Wax Road ne sunt alături în această aventură, iar pe parcursul edițiilor vei putea asculta muzica lor pe fundalul podcast-ului. În ediția de mai sus, auzi piesa Midnight girlÎți sugerăm să îi urmărești și pe Facebook.

# De ce logoul e o varză?

Bine, poate nu te-ai prins din start că e o varză, dar asta este. De mici, avem parte de lecții de educație sexuală de la părinții noștri, doar că aceste lecții sunt cam „varză”, din moment ce maturii menționează această legumă ca fiind locul provenienței noastre. În cadrul #sexplicații, vom „dezgoli” foaie după foaie varza, aducându-ți ore din practica și experiența tinerilor și ale specialiștilor din domeniu.

# Cum ne vei putea asculta?

Deocamdată, ne poți asculta prin intermediul linkului de mai sus și al Spotify (pentru cei care au reușit să-și facă un cont aici, în ciuda faptului că aplicația nu este disponibilă în Moldova). Suntem disponibili și pe:
Apple Podcasts;
Breaker;
Google Podcasts;
Pocket Casts;
RadioPublic.

De asemenea, pentru mai multe subiecte interesante, poți să urmărești și pagina noastră de Instagram.

###

Acest material a fost produs prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Opiniile exprimate aici nu prezintă în niciun caz punctul de vedere oficial al Uniunii Europene sau al PNUD.

 

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente