(doc) Curtea Constituțională: Decizia de numire sau destituire din funcţie a preşedintelui CC nu poate fi examinată de nicio instanță judecătorească

Astăzi, 9 iulie 2020, Curtea Constituțională a decis că destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al CC și numirea Domnicăi Manole în funcție nu pot fi examinate de nicio instanță judecătorească, deoarece hotărârile CCM sunt definitive și nu pot fi atacate în instanțele judecătorești.

Foto: UNIMEDIA

„Orice act al Curții Constituționale – hotărâre, aviz, decizie – pronunțat în legătură cu exercitarea unei competențe prevăzute expres în Constituție este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac. Hotărârile CC privind alegerea și destituirea din funcție a președintelui CC sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac”, au decis înalta Curte.

Decizia vine în urma unei sesizări depuse la data de 23 iunie anul curent, de către deputații Sergiu Litvinenco, Denis Ulanov, Dinu Plîngău și Serghei Sîrbu.

„Asta înseamnă că instanțele noastre judecătorești – în speță Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani – nu mai pot examina cererea de chemare în judecată depusă de Vladimir Țurcan pentru anularea hotărârilor Curții cu privire la destituirea sa din funcția de Președinte al Curții Constituționale și de alegere ca Președinte al Curții a Domnicăi Manole. Mai înseamnă că Domnica Manole rămâne Președintă a Curții Constituționale, iar Igor Dodon nu-l mai poate impune, contrar Constituției, pe Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al Curții Constituționale”, a comentat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Decizia Curții Constituționale, din 9 iulie 2020 / Sursa:Sergiu Litvinenco/Facebook
Decizia Curții Constituționale, din 9 iulie 2020 / Sursa:Sergiu Litvinenco/Facebook

Amintim că la data de 23 aprilie 2020, judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit din funcție pe președintele CC, Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe magistrata Domnica Manole.


Pub