(video) Briefing susținut de Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Președinta Curții Constituționale Domnica Manole a făcut declarații de presă pe marginea deciziei de astăzi privind alegerea și/sau destituirea din funcție a Președintelui CC.

Foto: captură video/Privesc.eu

Domnica Manole a explicat de ce hotărârea CC privind alegerea și/sau destituirea din funcție a Președintelui Curții nu poate fi atacată în instanțele judecătorești de drept comun. „Destituirea din funcție a președintelui Curții este încadrată potrivit principiului simetriei, sub aceleași rigori pe care le presupune art. 36 din Constituție. Acest articol stabilește că președinții Curții Constituționale își aleg președintele prin vot secret. Competența CC de a alege și/sau destitui Președintele ține de autonomia sa funcțională”, a notat magistrata.

Manole a subliniat că orice act al Curții Constituționale - hotărâre, aviz, decizie, pronunțat în legătură cu exercitarea unei competențe prevăzute expres de Constituție, se bucură de caracterul definitiv și inatacabil prescris de art 140 al.2 din Constituție. Prin urmare, hotărârile CC privind alegerea și destituirea din funcție a Președintelui Curții Constituționale, nu pot fi contestate în fața instanțelor judecătorești.

Amintim că la data de 29 iunie 2020, judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea de suspendare a executării hotărârilor Curții Constituționale prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de Președinte al Curții, iar Domnica Manole a fost aleasă în această funcție.

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit din funcție pe președintele CC, Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe magistrata Domnica Manole la data de 23 aprilie 2020.

Țurcan a fost destituit din funcția de preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere, venit din partea judecătorilor Nicolae Roșca și Liuba Șova, într-un demers din 21 aprilie 2020.

De menționat că motivul demiterii a servit un apel telefonic primit de la șeful statului, Igor Dodon, în legătură cu Legea prin care Guvernul își asuma răspunderea asupra unui proiect de lege ce prevede măsuri de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri în perioada stării de urgență.


Pub