A doua tranșă de sprijin macro-financiar pentru Moldova, de 30 milioane euro, ar putea fi aprobată mâine de Comisia Europeană

Comisia Europeană va aproba vineri, eliberarea celei de a doua tranșe de 30 de milioane de euro din ajutorul macro-financiar pentru Republica Moldova, aceasta fiind și ultima din programul care expiră în curând, transmite corespondentul Europei Libere la Bruxelles. În această tranșă, 20 de milioane euro reprezintă credite iar 10 milioane, subvenții.

Foto: UNIMEDIA

Sprijinul macro-financiar de 100 de milioane de euro a fost stabilit într-un porgram negociat și semnat încă în 2018, ce prevedea mai multe condiționalități pe care Chișinăul urma să le realizeze.

Prima tranșă, tot de 30 de milioane de euro, a fost aprobată abia în octombrie 2019, iar în februarie 2020 lista de condiționalități din partea Uniunii Europene a crescut cu încă 8 prevederi.

Întrucât programul expiră pe 18 iulie curent, Comisia Europeană va anula cea de-a treia tranșă din sprijinul macro-financiar, care era și cea mai mare - de 40 de milioane de euro. Acești bani au fost deja excluși din bugetul statului, fapt ce a majorat deficitul bugetar anunțat inițial.


Pub