Modificări la Codul Electoral votate în prima lectură: Ziua de vot, micșorată cu 2 ore

Parlamentul a votat un proiect de lege în primă lectură cu privire la unele modificări la Codul Electoral. Unele din modificări și cea mai criticată este micșorarea timpului de vot cu 2 ore. Astfel, alegătorii pot să își exprime votul între orele 08:00 și 20:00.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit proiectului, în cadrul conferințelor post-electorale din ultimii ani, una dintre problemele analizate a fost necesitatea reducerii timpului destinat votării. Durata actuală a zilei votării cauzează oboseala excesivă a funcționarilor electorali generând o reacție în lanț - pierderea concentrației, nervozitate, stres și, în final, producerea greșelilor în întocmirea documentației electorale de totalizare a votării.

În proiect se mai menționează că Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe linga CEC, a elaborat și un studiu în acest sens, inclusiv a examinat practica internațională, în medie prevalează durata de 12 ore de votare.

Astfel, unii deputați din opoziție afirmă că 2% din populație ar putea să nu vină la vot. De asemenea, cei din PD afirmă că nu vor vota aceste prevederi.

Cei din opoziție afirmă că 90% din subpunctele proiectului sunt bune și ar trebuie votate, însă, sunt prevederi care nu pot fi acceptate.

Proiectul de lege urmează să fie votat în a doua lectură cu mai multe modificări la inițiativa de bază.


Pub