Rusia: Guvernatorul regiunii Habarovsk, Serghei Furgal, arestat de ofițerii FSB sub suspiciunea de crimă organizată

Guvernatorul regiunii Habarovsk, din Orientul îndepărtat al Rusiei, a fost reținut astăzi, fiind suspectat că ar fi organizat omorul unor antreprenori în perioada 2004-2005 pe teritoriul regiunilor Habarovsk și Amur, scrie Meduza.

Foto: Дмитрий Моргулис / ТАСС

Guvernatorul, pe nume Serghei Furgal, a fost reținut în dimineața zilei de 9 iulie, lângă casa sa din orașul Habarovsk, în timp ce se îndrepta spre locul de muncă. Comitetul de anchetă a publicat o serie de fotografii și materiale video care au surprins momentul reținerii guvernatorului de către ofițerii serviciilor secrete ruse FSB.

Guvernatorul Furgal a fost adus pentru cercetări cu o cursă aviatică de la Habarovsk la Moscova.

În cazul Furgal, „există cel puțin două episoade de omor și o tentativă de omor”, scrie agenția rusă de presă TASS, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine.

Potrivit sursei, este vorba despre omorul businessmanilor Evgheni Zori, în 2004 și Oleg Bulatov în 2005, dar și o tentativă de omor asupra unui om de afaceri din regiunea Amur, Alexande Smolski. Guvernatorul este cercetat, de asemenea, și „pentru implicarea în alte crime deosebit de grave comise în teritoriile Habarovsk, Primorsk și Amur”.

Potrivit TASS, Serghei Furgal neagă faptele incriminate.

Mai devreme, au fost arestați patru membri activi ai unui grup infracțional organizat, din care ar face parte și Serghei Furgal. Suspecții le-au fost înaintate învinuiri „în funcție de gradul de implicare în comiterea infracțiunilor”.

Bărbații reținuți sunt, potrivit sursei TASS, fostul adjunct al Dumei Regionale din Habarovsk, directorul unei companii de construcții și fostul partener de afaceri al lui Serghei Furgal, Nikolai Mistriukov, un ofițer al serviciului de securitate al aeroportului Mendeleev din Yujno-Kurilsk Marat Kadîrov, șomerul Andrei Karepov și antreprenorul Andrei Palei. Aceștia, precum martorii și victimele, au depus mărturie împotriva lui Furgal.

În cadrul aceleiași cauze penale pornite pe numele lui Furgal, au fost reținuți deputați ai Dumei regiunii Habarovsk Dmitry Kozlov și Sergei Kuznețov, scrie RIA Novosti o sursă. Aceștia sunt suspectați de fraudă.

Sergey Furgal a devenit guvernatorul regiunii Habarovsk în anul 2018, câștigând detașat în fața fostului lider al regiunii, candidat din partea partidului Rusia Unită, Veaceslav Șport, în turul doi. Potrivit RBC, Furgal ar putea fi demis din funcția de guvernator „în legătură cu pierderea încrederii”.

Furgal, medic de profesie, a lucrat în sistemul de sănătate în anii 90, apoi a devenit businessman, devenind fost directorul general unor companii legate de comerțul cu lemn și colectarea de fier uzat. În 2005, a fost ales în calitate de deputat în Parlamentul din Habarovsk din partea Partidului Liberal Democrat al Rusiei, iar din 2007 până în 2018 a fost deputat al Dumei de Stat.


Pub