NeamPornit: Șase locuri din centrul Moldovei pe care trebuie să le vizitezi neapărat

#NeamPornit să explorăm locațiile din centrul Moldovei și, de ce nu, chiar și să susținem oamenii care știu cum să ne facă odihna mai bună. Avem de unde alege și putem transforma orice concediu, weekend sau câteva ore libere, într-un itinerar bogat. Vă îndemnăm să petreceți dinamic timpul, pentru că oriunde, pe harta acestei țări, puteți descoperi ceva care să merite toată atenția.

Foto: NeamPornit

Cu siguranță, în Republica Moldova există multe locuri pe care încă nu ați reușit să le descoperiți, iar pentru a afla care sunt aceste destinații, vă îndemnăm să urmăriți pagina de Facebook sau de Instagram NeamPornit, o campanie națională de promovare și susținere a turismului intern din Republica Moldova.

Și, nu uitați, suntem un #NeamPornit și dorim să promovăm potențialul turistic al Moldovei. Îi încurajăm pe toți să călătorească #Protejați.

1. Casa din Luncă, Trebujeni, Orheiul Vechi

Casa din luncă / Sursa:NeamPornit

AgroPensiunea Casa din Lunca este, cu certitudine, locul unde veți veni oaspeți și veți pleca prieteni. Este prima pensiune rurală din satul Trebujeni, care are în spate 20 de ani de activitate. Aici veți înlocui, pe cinste, zgomotul orașului, aglomerația, claxoanele și aerul poluat, cu mirosul de iarbă proaspăt tunsă, trilul de privighetoare, aerul curat și apa de izvor.

AgroPensiunea Casa din Luncă înseamnă bucătărie tradițională moldovenească, într-o casă bătrânească veche de peste 80 de ani, șapte camere de cazare, foișoare, două încăperi pentru servirea mesei în perioada rece a anului, o terasă acoperită și un șemineu cu o vedere spre stânci de toată frumusețea. Iar, din primăvară și până toamna, oaspeții pot sta și la o terasă rustică, acoperită cu stuf. Într-un cuvânt, Casa din Luncă, înseamnă ospitalitate.

Tot aici, vizitatorii pot merge singuri în beci ca să-și ia murături din butoi, un borcan de compot sau vin în ulcior. Iar pe timp de vară, aceștia pot să lucreze în grădină, dacă au plăcerea. Mai mult, oaspeții Casei din Luncă pot să culeagă fructe și legume sau, dacă sunt foarte harnici, li se permite chiar și să prășească. Gazdele oferă toate aceste experiențe.

Iar dacă vă place să mâncați bucate tradiționale gustoase, trebuie să știți că puteți participa până și la prepararea lor. Oaspeții sunt bineveniți în bucătărie ca să învârtească sarmale sau să coacă pâine. Tot aici, vizitatorii mai pot călări, pot mulge oi și vaci și li se oferă ocazia de a hrăni păsări, sau de a se implica în alte activități de la pensiune.

2. Vinăria Brănești, Orhei

Vinărie / Sursa:Brănești

Un loc care merită să fie vizitat de fiecare dintre noi este, cu certitudine, Epoca de Piatră/ Pivnițele Brănești. Dacă ați fost în copilărie fani ai serialului animat Familia Flinstone, locul acesta o să vă cucerească iremediabil. Vinăria se află în satul Brănești, raionul Orhei, la doar 5 km de Orheiul Vechi, la 20 de km de la Orhei și la 50 de km de Chișinău, și sunt foarte ușor de găsit.

Vinăria Brănești deține al treilea beci subteran din țara noastră (după Cricova și Mileștii Mici), cu o lungime totală a galeriilor de peste 70 km. Pivnițele de aici se întind pe o suprafață de 58 km, la o adâncime de 60 metri sub pământ și au o suprafață de 75 ha.

Trei lucruri pe care le puteți face aici:

🔹 Degustare de vinuri

🔹 Excursie prin galerii

🔹 Lua masa la Restaurantul „Epoca de Piatră”

E bine să știți că, pivnițele din Brănești dispun de două săli de degustare, cu o arhitectură impresionantă. Una dintre ele se află chiar în mediul subteran. Acestea sunt lucrate în lemn și metal și reproduc imagini legate de cultivarea viței de vie și de producere a vinului.

Veți primi o plăcere inconfundabilă atunci când veți degusta cele mai bune vinuri și veți servi bucate tradiționale, zeama de Brănești, plăcintele, micii, tocănița din iepure și alte bucate, preparate de bucătari iscusiți. Aici veți avea posibilitatea să savurați vinuri albe fine și roșii de colecție și vinuri spumante.

3. Marku Bakery (centru)

Brutărie / Sursa:Marcu

Fie că vă îndreptați pe traseul național R6 ce duce spre Orheiul Vechi, Țipova sau Soroca, faceți loc în agendă pentru un popas care vă va bucura ochii și papilele gustative la Peresecina, Orhei - MARCU Bakery. Aici veți găsi copturi delicioase, plăcinte prăjite pe tigaie, plăcinte moldovenești, plăcinte “poale-n brâu”, învârtite cu diverse umpluturi, saralii, eclere cu cremă mousseline, tarte și câteva tipuri de torturi. E bine să știți că cei de la MARCU Bakery gătesc bucate pe bază de maia și faină integrală, iar prăjiturile se coc chiar în fața oaspeților, la un cuptor mare, care se află la vedere.

Afacerea aparține unui cuplu de moldoveni, Constantin și Elena, care după mai bine de 10 ani de muncă în Irlanda, au revenit acasă și au investit banii agonisiți într-o afacere gustoasă. Denumirea localului, Marcu, vine de la numele unui străbunic al familiei, căruia îi plăcea să coacă. Totodată, Marcu este unul dintre cei 12 apostoli care ducea pâine celor nevoiași. Localul este amenajat cu diverse elemente naționale adaptate stilului modern. Este, de facto, un loc perfect pentru cei care au o relație intensă de prietenie cu Instagramul.

4. Alexandra Morari, Mitoc, Orhei

Meșter / Sursa:NeamPornit

Francezii au genți de la Chanel și Vuitton, dar noi în schimb putem avea genți din papură de la Mitoc. Faceți cunoștință cu cu Alexandra Morari - Mester FAUR din satul Mitoc, raionul Orhei, o femeie care are peste 70 de ani și care face genți, sau li se mai spun, coșnițe din papură - cele mai ecologice și rezistente genți, create 100% hand made. Peste hotare, coșurile de acest fel costă câteva sute de euro. Doamna Alexandra Morari însă, le vinde la un preț pământesc de doar câteva sute de lei bucata.

Împletitul coșnițelor e treabă migăloasă. Papura se strânge la sfârșitul lui august, începutul lunii septembrie, din albia râului Răut și se pune la uscat, la umbră timp de jumătate de an. Abia după ce papura este bine uscată și prelucrată, începe procesul de lucru la aparatele pe care doamna Alexandra le-a creat cu propriile mâini. E bine să știm că, obiectele confecționate din papură, genți sau valize, sunt ecologice, foarte ușoare și durabile, și rezistă 15-20 de ani sau chiar mai mult.

În era tehnologiei, multe meserii de acest fel sunt pe cale de dispariție. Așa că, cine este dornic să învețe acest meșteșug tradițional moldovenesc, poate să o contacteze pe doamna Alexandra Morari - Mester FAUR pe pagina ei de Facebook. Tot acolo puteți plasa comenzi de achiziționare a genților.

5. Crama Tudor, Sadova, Călărași

Crama / Sursa:Crama Tudor

Crama Tudor – afacere unei familii ospitaliere cu tradiții vechi în vinificație este următoarea destinație din centrul țării pe care merită să o vizitați. Crama Tudor din satul Sadova este fondată de Tudor Aghenie, descendent din neamul unui boier cu stare, proprietar de moșie prin aceste locuri, vinurile căruia erau savurate nu doar acasă, ci și vândute cu succes în marile capitale europene.

Nu întâmplător, în ultimii ani, Tudor Aghenie și-a îmbinat pasiunea de producător iscusit de vinuri alese cu cea de promotor al turismului rural. Atmosfera rustică de la Cramă e întregită de căsuțe de lemn, aflate la marginea pădurii, chiar lângă podgorii, împodobite cu covoare și prosoape tradiționale originale, cu un cuptor pentru sarmale și plăcinte și o pivniță pentru vinuri – un refugiu perfect pentru musafiri și turiști.

Inițial, locul a fost botezat „La Bordei”, fiind destinat odihnei lucrătorilor din podgorii. Astăzi, locul a devenit atractiv pentru turiștii dornici de vinuri de calitate și bucate alese, preparate la cuptor, pregătite cu mare drag și măiestrie de familia lui Tudor Aghenie. Tot la Crama Tudor puteți închiria biciclete, perfecte pentru escapade prin Codrii seculari.

6. Zoo Club, Bardar, Ialoveni

Zoo / Sursa:Bardar

Situată la doar 2 km de vatra satului Bardar, această mică gospodărie privată este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din țară şi asta datorită vietăților atât de speciale pe care le-au adunat proprietarii timp de ani buni - Zooclub.md

Aceasta a fost prima gospodărie de creștere a struților, pe parcursul anilor fiind dezvoltată într-o afacere de creștere a diferitor animale, ajungând la o colecție mare de animale domestice și exotice precum struți, cai, ponei, alpaca, lebede negre sau canguri. Apropo, aici aveți posibilitatea să faceți echitație pe teritoriu și pe câmpurile din apropiere, să vă plimbați cu trăsura, sau să hrăniți și să mângâiați animalele. Pe teritoriul gospodăriei se află și o cabană cu stuf, unde puteți rămâne pentru înnoptare.

Grădina Zoologică din Bardar poate fi vizitată zilnic, între orele 09:00 şi 17:00. Intrarea costă 20 lei, iar copiii de până la cinci ani au parte de acces gratuit.

***

Campania națională #NeamPornit a fost inițiată la sfârșitul lunii aprilie de către Agenția de Investiții, partener de dezvoltare al sectorului turismului și care promovează Moldova drept o destinație turistică cu experiențe autentice și neexplorate. Inițiativa are scopul de a stimula crearea ofertelor turistice locale și creșterea consumului produsului intern, în contextul în care sectorul ospitalității a fost lovit dur de efectele pandemiei de COVID-19. Pentru mai multe informații, accesați pagina de Facebook #NeamPornit, sau pagina web neampornit.map.md.


Pub