(video) Indemnizații de la stat pentru rudele personalului medical răpus de Covid-19. Liviu Vovc: Mă bucură faptul că Ministerul Sănătății a luat act de inițiativa mea, iar cei care și-au pierdut rudele vor beneficia de indemnizație de urmaș

Urmașii personalului medical decedat ca urmare a activității profesionale în lupta cu Covid-19 vor primi indemnizații de la stat. Deputații au votat un proiect de lege elaborat de Guvern în acest sens.

Foto: UNIMEDIA

Inițiativă legislativă care a venit în susținerea celor care și-au pierdut întreținătorul ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii, a fost înregistrată la 12 mai de către deputatul Platformei DA, Liviu Vovc iar la o lună distanță Guvernul a venit cu o inițiativă legislativă similară cu cea propusă de către deputat doar că într-o altă tehnică legislativă. Astăzi în urma dezbaterilor din cadrul Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie am convenit comasarea celor două proiecte.

„Mă bucură faptul că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a luat act de inițiativa mea și chiar dacă au venit cu o inițiativă separată, important este că am reușit să impun poziția și cei care și-au pierdut întreținătorul ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii vor beneficia de indemnizație de urmaș”, a declarat Vovc.

De dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior) – până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți.

Cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de categoria de urmași. Astfel, pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul; pentru copii – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; pentru părinți – în mărime de 50% din baza de calcul.

Totodată, proiectul prevede că cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Conform documentului, indemnizația se stabilește din data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile din ziua respectivă.


Pub