(update) Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută de Parlament

(update) Moțiunea simplă depusă împotriva ministrei Sănătății Viorica Dumbrăveanu nu a fost susținută de Parlament.

Foto: UNIMEDIA

„Vreau să vă asigur că am verticalitate și onoare, doar că nu o să-mi dau demisia de onoare pentru că o să-mi duc acest manadat până la capăt. Cineva a zis că e un discurs liric, o să spun altceva, e ușor a scrie versuri când nimic nu ai ce spune. Orice sfat care avea să vină din partea dumneavoastră avea să-l ascultăm. Ați făcut atac la familie, iar asta este nedrept și josnic. Am fost criticată că nu au sărit capete, au sărit pentru neasumări de responsabilitate”, a declarat ministra.

Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății a fost avizată negativ. Președintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului, Ghenadie Buza, a anunțat că moțiunea nu a fost susținută.

„În urma discuțiilor purtate pe marginea Moțiunii simple asupra politicilor (acțiunilor și inacțiunilor) guvernamentale în domeniul sănătății, Comisia protecție socială, sănătate și familie cu cinci voturi pro și patru abțineri - nu a susținut Moțiunea simplă”, a declarat Buza.

Deputații grupului Pro Moldova au depus moțiunea simplă moțiune simplă asupra politicilor acțiunilor și inacțiunilor guvernamentale în domeniul Sănătății Publice în ședința plenară din 18 iunie.

„Această pandemie nu avea cum să ocolească Republica Moldova, dar cu siguranță am fi putut înregistra cifre mai mici. Avem un antirecord mondial absolut, care este indicatorul direct al unui management prost, care ne costă în continuare viața, sănătatea oamenilor și sănătatea medicilor. În această situație critică am ajuns din mai multe motive: În primul rând, un management inadecvat, cu trei componente decizionale, unele neîncadrate în câmpul legal, care anunțau decizii, dar nu le coordonau între ele. Lucrătorii din sistemul de sănătate continuă să lucreze fără echipamente adecvate sau compete, iar cei infectați, deși li s-a promis, după care s-a inclus în cadrul legal, nici până astăzi nu și-ai primit indemnizațiile de 16 mii de lei. Pacienții care se tratează la domiciliu nu beneficiază de medicamente gratuite, nu li se fac testările gratuite promise, iar pentru cei internați nu este clar dacă sunt stocuri suficiente de medicamente specifice pentru tratamentul antiviral. Protocoalele de tratament au fost aprobate tardiv, nu au fost actualizate periodic. ANSP continuă să activeze ilegal, în lipsa acreditărilor obligatorii de sănătate, nu asigură supravegherea obigatorie a circulației materialului infecțios, nu organizează corect controlul de laborator al prelevării materialului biologic de la bolnavi, suspecți, contacți, cadavre și nici nu verifică răspunsul imun al populației. Nu este clar câte teste au ajuns în țară din cele cumpărate cu 35 de milioane de lei. Oamenii nu sunt testați masiv, nici cadrele medicale, nici populația. Nu este clar câte din cele peste 70.000 de testări au fost plătite de oameni din buzunarele lor. Măștile, la început a fost contestată importanța acestora, acum toată lumea este obligată să le poarte, fără a se asigura că populația are capacitatea financiară să realizeze acest deziderat etc.”, a punctat Ruxanda Glavan, deputată în cadrul grupului Pro-Moldova, la ședința din 18 iunie a Parlamentului.


Pub