Linkuri accesibilitate

Gh.Cojocaru: Alegerile parlamentare anticipate, mai devreme sau mai târziu, nu vor putea fi evitate


În timpul alegerilor de la Hâncești, 15 martie 2020
În timpul alegerilor de la Hâncești, 15 martie 2020

Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Vasile Botnaru discută cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Istoricul Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „După ce Curtea Constituțională a decis că alegerile parlamentare anticipate nu se pot desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, preocuparea pentru declanșarea unui scrutin legislativ înainte de termen nu numai că n-a dispărut de pe agenda clasei politice, dar și s-a concretizat prin anunțarea unui interval probabil în care alegerile ar putea avea loc. Președintele Dodon ar opta pentru perioada februarie-martie anul viitor, intenționând ca, în cazul realegerii sale în fruntea statului la prezidențialele din toamnă, să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului actual.”

Europa Liberă: Dacă până adineaori opoziția parlamentară era cea care punea mari speranțe în dizolvarea Parlamentului, acum vedem că și președintele Dodon și-a luat de-o grijă, și liderul democraților, Pavel Filip, crede că resetarea Legislativului i-ar putea aduce o înnoire politică. Cum s-a ajuns, de fapt, în punctul acesta la nici doi ani de la alegerea actualului Legislativ?


Gheorghe Cojocaru: „Odată ce și opoziția, și majoritatea revendică sau admit necesitatea unor alegeri parlamentare anticipate, mai devreme sau mai târziu acestea nu vor mai putea fi evitate. Dezertările în serie din Partidul Democrat și fenomenul traseismului deputaților au condus la crearea unei diferențe tot mai firave dintre majoritatea democrato-socialistă și opoziția parlamentară și, în consecință, la instituirea unui blocaj în activitatea instituției legislative, care s-a reliefat în toată amploarea mai ales în legătură cu această epopee tragicomică a deputatului de Hâncești, Ștefan Gațcan. Totuși, acest Legislativ are șansa să ajungă la ecuatorul său, nu și dincolo de acesta, dacă nu vor exista circumstanțe de forță majoră, odată ce și Maia Sandu, și Igor Dodon - cei doi favoriți ai competiției prezidențiale - au pus gând rău actualului Parlament.”

Europa Liberă: Dar pentru dizolvarea Parlamentului nu e suficientă dorința legislatorilor, e nevoie de condiții, învoieli, cum s-ar zice peste Nistru, fie că e vorba incapacitatea Legislativului de a adopta legi pe parcursul a trei luni sau din cauza imposibilității numirii unui nou Guvern, însemnând asta la modul practic ca șeful statului să insiste pe o persoană indezirabilă. Care din aceste scenarii vi se pare mai realizabil, că doar Dodon și astăzi a reiterat intenția de a cataliza dizolvarea Parlamentului?


Gheorghe Cojocaru: „Ambele scenarii sunt destul de problematice, dar, dintr-o perspectivă mai mult tehnică, scenariul cu privire la un eventual eșec în legătură cu instalarea unui nou Guvern ar părea totuși mai plauzibil. Aceste scenarii ar mai trebui puse și în legătură cu ce se va întâmpla până la și după scrutinul prezidențial. Cum vor proceda socialiștii în cazul înfrângerii lui Dodon în viitoarele alegeri și cum vor proceda cei din Blocul ACUM, cei de la PAS și DA, dacă Maia Sandu sau Andrei Năstase vor pierde alegerile? Rămâne o întrebare, dacă principalii actori ai scenei politice își vor menține opțiunile de astăzi sau vor admite unele corecturi, în funcție de faza traversată deja după prezidențialele din toamnă.”

Europa Liberă: Toți cei care spun că li s-au strepezit dinții de actualul Parlament pun accentul pe necesitatea curățării, purificării instituției legislative de elemente traseiste, corupte, criminale, oligarhice etc. Și acum vă întreb ca pe un observator cu experiență: există garanții că viitorul Parlament va fi mai curat, mai aplecat spre slujirea binelui public, așa cum dau asigurări mereu deputații?

Gheorghe Cojocaru: „Nu există nicio garanție și asemenea iluzii nu mai persistă de mult în mediul public, mai ales că cu fiecare alegeri parlamentare mizele și interesele de grup cresc progresiv, exponențial în raport cu cauza slujirii binelui public. Nici datele sondajelor de opinie nu par să alimenteze speranțele în legătură cu o schimbare de fond a componenței Parlamentului, chiar dacă liderii partidelor politice nu obosesc să interpreteze cu zel același refren al măturii care promite să măture mai bine decât toți.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG