Verdict: Deciziile Curții Constituționale nu pot fi examinate de alte instanțe

Anticoruptie.md
09/07/2020
Foto: captură privesc.eu

Deciziile Curții Constituționale nu pot fi subiect de examinare pentru alte instanțe. Verdictul a fost pronunțat joi de către instanța constituțională, fiind sesizată în acest sens de către patru deputați.

Autorii sesizării, Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău, Denis Ulanov și Serghei Sîrbu, au sesizat CC după ce membrul înaltei curți, Vladimir Țurcan, a contestat în instanța de drept comun decizia prin care a fost demis din funcția de președinte.

„În sensul Articolulului 134, aliniatul unu și Articolul 140, aliniatul doi din Constituție, orice act de hotărâre a CC, aviz, decizie pronunțată în legătură cu exercitarea unei competențe prevăzute expres în Constituție este definiv și nu poate fi supus niciune căi de atac”, se arată în decizia de azi a CC.

Curtea a subliniat că delimitarea competențelor dintre CC și instanțele de drept comun este relativ simplă: „Constituția este un instrument juridic și politic a cărei interpretare presupune o pregătire deosebită. CC este singura autoritate în drept să se pronunțe în mod definitiv la aspectele ce țin de Constituție și care vizeză direct funcționarea Curții și raportul ei cu autoritățile statului”.

Amintim că, Vladimir Țurcan a depus luna trecută o acțiune în contencios administrativ, prin care a solicitat anularea hotărârii privind destituirea sa din funcție și a hotărârii prin care Domnica Manole a fost desemnată președintă a CC. Drept urmare, mai mulți deputați au sesizat Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției cu privire la posibilitatea contestării hotărârilor Curții cu privire la alegerea sau destituirea președintelui CC.

Corneliu Guzun, șeful sediului Râșcani al Judecătoriei Chișinău, specializată în contencios administrativ, a dispus examinarea cauzei de către un complet format din trei magistrați. Ulterior, instanța a respins ca inadmisibilă acțiunea lui Țurcan.

La 19 mai, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea judecătorului Vladimir Țurcan, în care acesta solicita revizuirea deciziei de destituire a sa din funcția de președinte al Curții și desemnare a Domnicăi Manole în locul său.

La 23 aprilie magistrații Curții Constituționale au decis destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții, ca urmare a exprimării votului de neîncredere. Se întâmpla cu câteva minute înainte de a fi luată decizia privind suspendarea legii prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro. Decizia cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan a fost luată urmare a demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova în urma scandalului după ce Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în perioada stării de urgenţă declanșată din cauza pandemiei COVID-19. Atunci președintele Igor Dodon l-a telefonat pe președintele Curții pentru a-i cere explicații. În locul lui Țurcan, cu majoritate de voturi, judecătorii Curții au ales-o, pe un termen de trei ani, pe Domnica Manole, în calitate de președintă a CC. Ulterior, Vladimir Țurcan a contestat destituirea sa din funcția de președinte al CC.

 

Anticoruptie.md
09/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii