Chicu și Sandu, ping-pong în declarații pe asumarea răspunderii: Să spună care prevederi nu sunt acceptabile pentru PAS. Vom accepta modificările doar prin procedură obișnuită

Prim-ministrul Ion Chici îi cere Maiei Sandu să accepte asumarea răspunderii, iar PAS să asigure cvorum la ședința Parlamentului.

Foto: UNIMEDIA

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Chicu afirmă că oamenii așteaptă suport din partea statului.

„Proiectele de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea prevăd acest suport. Proiectele stau de-o săptămână în Parlament.

Politicienii fac politică - asta le e „pâinea”. Între timp, Oamenii nu au de pâine. În aceste condiții propun Maiei Sandu să spună concret, care prevederi din aceste proiecte nu sunt acceptabile pentru PAS”, spune Chicu.

Premierul îi propune fostului premier, Maiei Sandu, să nu să se opună aprobării proiectelor.

„Dacă PAS are propuneri realiste pentru o nouă rectificare de buget (după ce proiectele cu caracter urgent asumate de guvern vor intra în vigoare), sunt gata să le discutăm și să venim cu o rectificare adițională. Mâine la 10.00 voi fi din nou în Parlament. Contez pe responsabilitatea Maiei Sandu”, a punctat Chicu.

Într-o reacție oferită pentru UNIMEDIA, Maia Sandu spune că PAS va vota modificările la buget prin „procedura obișnuită în Parlament, cu condiția includerii în Buget a ajutoarelor care să reducă sărăcia şi să compenseze veniturile oamenilor, pierdute în timpul carantinei.

În special vom insista pe:

• subvenționarea salariilor pentru angajații din domeniile cele mai lovite de criză (150 milioane lei) (restaurante, hoteluri, săli de nunți, pensiuni (HORECA) • compensarea pierderilor din agricultură cu 300 de milioane lei

• alocarea banilor pentru efectuarea a 5000 de teste pentru Covid pe zi. Aceste acțiuni costă circa 600 milioane de lei și pot fi finanțate dacă se taie din cheltuielile ineficiente ale autorităților publice. În buget rămân sute de milioane de lei pentru reparații de clădiri, procurarea de mobilă, computere, studiu de fezabilitate pentru încă două aeroporturi, și alte cheltuieli care nu sunt prioritare pe timp de criză”, se arată în reacție.

Amintim că luni a avut loc a treia ședință de Parlament în care nu a fost cvorum, iar Guvernul Chicu nu a putut să își prezinte asumarea de răspundere pe un șir de modificări la bugetul țării, potrivit cărora, printre altele, se va majora salariul cadrelor medicale, iar pensionarii vor putea beneficia de un ajutor financiar de 700 de lei.

Opoziția cere Guvernului să-și abroge asumarea de răspundere și să vină în proces ordinar cu proiectele de lege în Legislativ pentru votare.


Pub