Piața auto din Moldova, pe timp de pandemie: Vânzările oficiale au scăzut cu 1,2 miliarde de lei

În a 4-a lună de epidemie piața auto își încetinește ritmul de cădere, dar rămâne cu 34% mai mică decât în perioada similară a anului trecut, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță. Astfel, în cele patru luni martie-iunie au fost înregistrate 6.799 automobile sau cu 3.499 mai puține decât în perioada similară a anului 2019.

Foto: UNIMEDIA

Pentru prima jumătate a lui 2020, situația nu este atât de dramatică, datorită creșterii cu 25% și 50% a vânzărilor din primele două luni ale anului, care au compensat jumătate din căderea din perioada epidemiei. Astfel în prima jumătate a anului, căderea peței este de doar 13%. Asta dacă analizăm piața din punct de vedere a numărului de autovehicule înregistrate, precizează Veaceslav Ioniță.

Din punct de vedere financiar, în 4 luni de epidemie vânzările oficiale au scăzut estimativ cu 1,2 miliarde de lei, de la 3,7 miliarde în 2019 la doar 2,5 miliarde în 2020.

În primele două luni ale anului, volumul de vânzări oficiale a fost de 1,4 miliarde de lei, similar cu cel din 2019, asta în condițiile în care numărul de mașini înregistrate în primele două luni a fost cu 37% mai mare decât în perioada similară a anului 2019. Cel mai probabil, acest fapt se datorează vânzărilor mai mari pe piața neoficială a mașinilor de mâna a doua, precizează expertul.

Potrivit acestuia, în 3-4 luni, piața va atinge nivelul de anul trecut la numărul de mașini înregistrate, din contul pieței neoficiale a mașinilor de mâna a doua. Vânzările oficiale în acest an, datorită faptului că domină piața neoficială a mașinilor de mâna a doua, vor rămâne sub nivelul anului trecut.

Date statistice privind componența Registrului de stat al transporturilor în profil de tipul mijlocului de transport / Sursa:Agenția Servicii Publice


Pub