Andrei Năstase: Circ și borta la covrig de la unșii sondajelor scoase din pix

Platforma DA a publicat o listă de solicitări către Guvern privind modificările la legea bugetului adoptate prin asumare de răspundere, dar care nu au mai intrat în vigoare din lipsă de cvorum la Parlament. Astfel, formațiunea cere, printre altele, reducerea cheltuielilor destinate unor instituții ale statului, oprirea direcționării de fonduri către Arena Chișinău și majorarea de alocații pentru diferite categorii. „Unșii sondajelor scoase din pix creează titluri pentru presă, își strigă unii altora numele, fac colb și zgomot, în dosul cărora nu e nimic altceva decât circ electoral și borta la covrig”, scrie liderul Platformei DA, Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Șmecherii timpului au decis să ne furnizeze zilnic circ și borta la covrig. Apelează fără pic de soveste și simț omenesc la interpretări de constituție, asumări de răspundere inoportune, pe concursuri, pe acte neconstituționale, fac nefuncționale și blochează activitatea normală, constituțională a instituțiilor statului, inclusiv a forului legislativ suprem. Și toate astea doar de dragul calculelor electorale. Șmecherii timpului își croiesc trambuline și teme electorale pentru sine sau pentru stăpân”, a comentat Andrei Năstase situația actuală politică.

Platforma DA a înaintat un șir de propuneri de modificare a pachetului de legi adoptate de către Guvernul Chicu prin asumare de răspundere, dar care au rămas suspendate întrucât procedura nu a fost finalizată, din lipsă de cvorum la Parlament.

„Și din nou circ, circ și borta la covrig pentru oameni.

- Renunțați la achitarea celor 71 mln. de lei pentru capitalul social al ÎS Arena Națională.

- Reduceți cheltuielile pentru Președinție, Cancelaria de Stat și SPPS cu 60 mln. lei.

- Alocați sprijin bugetar pentru programul de subvenționare a dobânzilor bancare doar pentru întreprinderile, care realmente, dar realmente au suferit de pe urma restricțiilor pandemice, ceea ce ar permite economisirea a 260 mln. de lei.

- Majorați salariile personalului din domeniul sănătății imediat, începând cu 1 august.

- Creați un fond special de subvenționare pentru agricultorii care au suferit în urma secetei din care vor fi alocați câte minimum 4 lei pentru fiecare kg de sămânță de grâu procurat.

- Majorați îndemnizațiile unice pentru pensionarii cu o pensie de sub 3000 de lei de la 700 la 900 lei”, a adăugat Năstase.

Totodată, Guvernul a anunțat că va face mâine o nouă tentativă, a patra la număr, de a prezenta asumarea de răspundere în plenul Parlamentului și cheamă opoziția să se prezinte la ședință, pentru a debloca activitatea celor două instituții ale statului.


Pub