CNAS vine cu precizări privind depunerea cererilor pentru reexaminarea pensiei, începând cu 1 iulie. Pensionarii, indignați că sunt nevoiți să stea la coadă

Casa Naţională de Asigurări Sociale vine cu precizări privind depunerea cererilor pentru reexaminarea pensiei, începând cu 1 iulie 2020, în contextul în care sute de bătrâni au făcut cozi la oficiile CNAS. Între timp, unii deputați PAS au mers la fața locului, ca să verifice „cum decurge procedura de recalculare a pensiilor”, iar mai mulți activiști ai Partidului Șor le-au dus bătrânilor apă și scaune, ca să nu stea în picioare ore în șir, așteptându-și rândul.

Foto: Facebook/ Partidul Șor

„Ne adresăm către potenţialii beneficiari ai acestei prestaţii sociale. Ei pot depune solicitarea pe parcursul lunii iulie, pentru a primi pensia reexaminată din luna august curent. De menţionat, că până la sfârşitul lunii curente mai sunt unsprezece zile pentru a depune dosarul pentru reexaminarea pensiei – 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 iulie”, se menționează în comunicatul Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

Totodată, cei care din diferite motive nu vor reuşi să depună solicitarea respectivă îşi pot realiza dreptul la reexaminarea pensiei şi în lunile următoare. Conform legislaţiei în vigoare, noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la casa teritorială de asigurări sociale.

Între timp, deputații PAS Oazu Nantoi şi Dan Perciun au fost la Casa de Asigurări Sociale, pentru a vedea cum decurge procedura de recalculare a pensiilor. „În epoca tehnologiilor informaționale, pensionarii sunt obligați să se prezinte cu copiile actelor de pe timpurile lui Papură-Vodă și să stea la coadă, fiind în grupul de risc. Aceasta în situația când structurile de stat dispun de toată informația necesară pentru ca recalcularea pensiilor să fie efectuată automat”, a declarat Oazu Nantoi.

„Paradoxul este că, despre acest lucru s-a știut din timp, că recalcularea va începe în luna iunie. S-ar fi putut de pregătit pentru acest proces, dar, așa cum se întâmplă în Moldova, statul se sesizează doar atunci când apare deja problema. Nimeni nu a făcut un pas pentru a ușura acest proces. Guvernarea supune riscului aceste persoane. Noi insistăm să fie găsită o soluție digitală și oamenii să nu mai fie obligați să vină personal la ghișeu, pentru a prezenta informațiile care deja există în registrul de stat”, a ,menționat Dan Perciun.

Parlamentarii PAS spun că vor insista la Comisia sănătate și protecție socială să se găsească o soluție cât de curând posibil, fie pe platformă parlamentară, fie la inițitiva Guvernului.

Pe de altă parte, mai mulți membri și activiști ai Partidului Șor le-au adus apă și scaune bătrânilor care au făcut cozi la subdiviziunile CNAS, pentru a depune personal actele necesare.

Apă și scaune pentru pensionarii care au făcut cozi la CNAS / Sursa:Facebook/ Partidul Șor

Pensionarii cu care au discutat activiștii spun că ceea ce se întâmplă este o fărădelege, cu atât mai mult cu cât ei fac parte din grupul de risc și sunt supuși pericolului de a se infecta cu Covid-19. Oamenii spun că la CNAS totul este dezorganizat și cer în loc de recalcularea pensiilor majorarea lor de 2-3 ori.

Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a cerut astăzi factorilor de decizie să fie revizuit modul de depunere a cererilor și actelor pentru reexaminarea pensiilor. Tauber a propus ca solicitanții să nu mai fie obligați să depună personal cererile, dar să o facă prin intermediul reprezentantului legal sau al unui membru de familie, în format electronic sau să depună documentele în cutiile poștale din subdiviziunile CNAS.

Demers către ministra Sănătății, , privind revizuirea modului de depunere a cererilor și actelor pentru reexaminarea pensiilor / Sursa:Facebook/ Marina Tauber

De la 1 iulie 2020, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl obţin beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani.


Pub