Negocieri pe un nou program cu FMI: Consiliul Directorilor a programat o ședință pentru luna septembrie

Ședință online la Președinție cu participarea ș̦efului misiunii de monitorizare a Fondului Monetar Internațional în Moldova, Ruben Atoyan și a reprezentantului permanent al FMI în țara noastră, Volodymyr Tulin a avut loc astăzi. „Am discutat un spectru larg de chestiuni legate de cooperarea Moldovei cu această instituție financiară internațională”, a anunțat șeful statului, Igor Dodon, într-un comunicat plasat pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook

„Am discutat despre cele mai importante probleme social-economice din țara noastră, finalizarea reformei sectorului financiar și bancar, menținerea statutului independent al Băncii Naționale a Moldovei, politica bugetar-fiscală, politica energetică, combaterea corupției și consolidarea statului de drept.

De asemenea, am examinat perspectivele de elaborare și semnare a unui nou Program de cooperare dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional pentru următorii ani, în valoare de 550 milioane dolari SUA. Astfel, este preconizată o ședință a Consiliului Directorilor FMI deja în luna septembrie curent.

Misiunea FMI a desfășurat deja primele consultații în format online cu Guvernul și Banca Națională a Moldovei, iar activitatea în acest sens continuă, de aceea astăzi, am convenit să organizăm o nouă rundă de negocieri după încheierea misiunii în luna iulie”, se mai arată în sursa citată.

„Sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de Covid-19. Suntem gata să discutăm și să îndeplinim cele câteva puncte importante prevăzute în acordul de finanțare și să continuăm colaborarea. Mai ales că ultimul program cu FMI a fost îndeplinit cu succes”, a spus, la rândul său și premieurl Ion Chicu, după o discuție cu misiunea FMI, de ieri.

În luna aprilie 2020 Consiliul de directori al FMI a aprobat un credit de urgență pentru RM în sumă de cca 235.000.000 de dolari, care a fost acordat pentru suport bugetar în condițiile prognozelor de contractare economică. Guvernul s-a adresat FMI în luna Martie pentru a susține RM în depășirea urmărilor crizei economice generate de pandemie.


Pub