Viitorul filmelor online stă într-un codec: ce înseamnă H.266 și de ce va revoluționa streamingul

După mai mulți ani de cercetare, Fraunhofer HHI a publicat specificațiile pentru Versatile Video Codec sau H.266, formatul video care va devenit standard pe toate serviciile de streaming.

Foto: newsbv.ro

Un număr mare de companii importante a colaborat cu Fraunhofer pentru finalizarea standardului H.266. Lista include Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm și Sony. În secolul streamingului online, cu toții și-au dorit un format video care să ofere o calitate video mai bună, cu un trafic mai mic de date, transmite Playtech.

H.266 oferă tot ce ți-ai putut imagina din acest punct de vedere. Noul Versatile Video Codec promite înjumătățirea dimensiunii fișierelor și, implicit, a presiunii asupra conexiunii tale de internet pentru streaming, fără niciun fel de compromis pe partea de calitate video. Practic, filmele se vor vedea la fel ca acum, când sunt redate în formatul H.265 sau HEVC.

Pe termen lung, schimbarea este revoluționară, având în vedere că aproximativ 80% din tot traficul de pe internet este generat prin streaming de conținut video. Ca referință, situația cu dimensiunea fișierelor pentru streaming este atât de problematică încât Netflix a trebuit să micșoreze calitatea filmelor și serialelor oferite pentru a decongestiona rețeaua globală de internet în pandemie. YouTube a făcut la fel.

Noul codec ar trebui să elimine nevoia unor astfel de măsuri extreme. Orice tip de conținut video, de la SD la 8K poate fi comprimat cu H.266, cu HDR. Nici clipurile VR sau la 360 de grade nu sunt neglijate. Formatul video a fost atât de bine optimizat încât se pretează și pentru streaming de jocuri video sau aplicații de partajare a ecranului (TeamViewer, AnyDesk).

Cele mai mari beneficii legate de tranziția la Versatile Video Codec sau H.266 se vor simți însă la rezoluții înalte, de la 4K în sus, cu 10 biți de culoare și HDR. Primul encoder software și decoder pentru H.266 va fi publicat în această toamnă, la scurt timp după urmând decodoarele hardware. Ca referință, acestea din urmă sunt fundamentale pentru aplicații mobile și televizoare inteligente.

Dacă vrei să înțelegi mai multe despre VVC sau H.266 și rolul inteligenței artificiale sau al rețelelor neurale în compresia video, poți parcurge documentația de pe site-ul Fraunhofer HHI.


Pub