Sistemul de canalizare - coş de gunoi pentru unii chișinăuieni? Ce se aruncă cel mai des în WC

Peste 4.000 de cazuri de blocaje la reţelele de canalizare au fost înregistrate, de la începutul anului, doar în municipiul Chișinău. Ce au depistat cel mai des muncitorii Apă-Canal Chişinău, în timpul executării lucrărilor de înlăturare a blocajelor şi de profilaxie a sistemului de canalizare, vedeți mai jos.

Foto: acc.md

Potrivit datelor Apă-Canal Chişinău, pe parcursul primului semestru al anului curent au fost înregistrate 4.019 cazuri de blocaje la reţelele de canalizare, în creştere faţă de perioada similară a anului precedent (3.957 cazuri).

Muncitorii implicați în deblocarea rețelelor de canalizare au depistat că în circa 90% dintre cazuri, blocajele parvin din cauza iresponsabilităţii unor locuitori, care aruncă obiectele solide sau tăioase, vopsea, medicamente, produse cosmetice şi de igienă personală, resturi menajere, materialele grosiere (asfalt, beton, nisip, pietriş, materiale de construcţie) şi alte deşeuri în vasurile WC, în căminele de racord şi de vizitare.

Furnizorul susține că desfundarea și spălarea frecventă a conductelor de transport a apelor uzate cauzează, deseori, defecțiunea unor echipamente de pompare, a căror costuri de achiziție sunt foarte mari. „În aceste condiții, în zonele unde cetățenii au transformat sistemul de canalizare într-o groapă de gunoi există riscul de a se colmata, provocând, în rezultat, nefuncționarea acestuia”, se menționează într-un comunicat al Apă-Canal Chişinău.

Furnizorul propune consumatorilor și câteva reguli simple, pentru a proteja sistemul de canalizare:

- În cazul reţelei interioare de canalizare: niciodata să nu aruncaţi resturi de alimente sau orice fel de deşeuri solide.

- Mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în timpul lucrărilor de construcţie, reparaţie sau renovarea locuinţei nu are ce căuta în vasul de WC. Lăsaţi-l să se solidifice şi aruncaţi-l la gunoi.

- La fel nu se recomandă de aruncat în canalizare cârpe, vată medicinală şi produse de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor.

- În urma pregătirii mâncării, vasele murdare de grăsimi trebuie să fie spălate cu apa calda menajeră, în caz contrar, grăsimile, ajungând în conductele de canalizare, formează depuneri de grăsimi, iar secţiunea liberă a tubului se micşorează şi se înfunda mai uşor.

- Medicamentele nu le aruncaţi în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apă.

- Vopseaua pe bază de latex o puteţi arunca la gunoi, dacă o lăsaţi să se usuce complet.

În cazul reţelelor exterioare principiile de bază sunt aceleaşi. În urma desfundării coductelor exterioare, depunerile cele mai frecvente sunt grăsimile solidificate, detergenţii, bucăţile de lemn, cârpele, pungile şi flacoanele din material plastic, cărămizi, pietre, nisip, nămol şi resturi alimentare.


Pub