Chicu: 8 500 de pensionari au depus deja cererile la CNAS în primele 8 zile. Îmbulzeala - „o problemă de comunicare”

De la 1 iulie 2020, de când Casa Națională de Asigurări Sociale a dat startul reexaminării pensiei pentru limită de vârstă a beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, peste 8 mii de pensionari au reușit să depună cererile, a declarat astăzi premierul Ion Chicu, la emisiunea „Politica Nataliei Morari”, la postul de televiziune TV8.

Foto: Partidul Șor

Potrivit premierului, sunt 13 mii de potențiali beneficiari care pot depune actele timp de o lună pentru a face acest recalcul. „Astăzi, 8 iulie, 8,5 mii de pensionari au depus aceste cereri deja. Au mai rămas alte 5 mii de beneficiari”, a precizat Chicu.

Acest gen de acte de recalcul nu se face prin procuri și nici cu ajutorul copiilor. Abia astăzi Guvernul a votat un proiect de lege, sper că Parlamentul în va susține, prin care acest gen de activități sa fie făcute prin procură.

Oficialul a declarat că îmbulzeala la oficiul CNAS a fost cauzată de o „problemă de comunicare” din partea Casei Naționale de Asigurări Sociale. „Faptul că mai multe persoane în vârstă au decis să vină în prima lună, este o problemă de comunicare a CNAS-ului, dar și a oamenilor care au venit toți într-o zi”, a declarat acesta.

„La CNAS lucrează un număr limitat de funcționari. Dacă vin toți pensionarii într-o zi, este clar că va fi îmbulzeală.”

Amintim că astăzi, 8 iulie 2020, Guvernul a aprobat proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii, în scopul facilitării procedurii de solicitare a pensiei, ceea ce înseamnă că cererea de pensionare şi actele necesare se vor putea depune la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliu, nu doar de persoana care a obținut dreptul la pensie, dar şi de către reprezentantul desemnat prin procură.

De la 1 iulie 2020, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl obţin beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani.


Pub